Ga naar de inhoud
Geduld raakt op

VVD-fractievoorzitter Hermans tegen Rutte: 'Schiet op met asielaanpak'

VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans. Beeld © ANP

VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans heeft tijdens het VVD-congres premier en VVD-leider Mark Rutte opgeroepen haast te maken met een pakket aan maatregelen om de asielinstroom in te perken. "Mark, schiet op."

Hermans vindt dat het kabinet pas op vakantie kan als dat pakket er ligt. Onder meer gemeenten en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten snel perspectief krijgen, vindt Hermans.

Tijdens een Kamerdebat over de uitslag van de Statenverkiezingen had Hermans gezegd dat ze nog een keer vriendelijk aan het kabinet zou vragen maatregelen te nemen om de asielinstroom naar beneden te brengen. Dat had Rutte beloofd tijdens het vorige VVD-congres van november. Geduld is belangrijk, zei Hermans, maar 'dat is niet eindeloos'.

Premier Rutte zei tijdens het congres dat zijn belofte om de instroom te beperken nog steeds staat. Hij sprak de opmerking tegen dat er de afgelopen tijd niets is gebeurd. "We zijn er als kabinet nog niet uit, maar ik zie nog mogelijkheden om er met de andere partijen uit te komen."

Volgens Rutte zou hij 'onverantwoorde risico's' hebben genomen als hij het overleg in het kabinet had geforceerd om voor het congres met een pakket aan maatregelen te komen. "Dat zou slecht zijn voor de stabiliteit van het kabinet", zei Rutte. Die stabiliteit is weliswaar niet heilig, zei de VVD-partijleider, "maar het resultaat geldt".

'Veenbrand in VVD kan uitslaande brand worden'

"Het chagrijn in de VVD is groot over het uitblijven van maatregelen om de instroom te beperken", zegt verslaggever Roel Schreinemachers die op het partijcongres is. "De VVD-achterban heeft nog eens duidelijk gemaakt dat onacceptabel is als het niet zou lukken om in de coalitie afspraken te maken om het aantal asielzoekers omlaag te brengen. Die boodschap is duidelijk aangekomen."

"De VVD-fractie dreigt nu om de stekker uit het kabinet te trekken als de coalitie er op dit punt niet uit komt. De VVD-achterban heeft vandaag duidelijk gemaakt geen halfbakken compromissen te zullen accepteren. Als er geen stevig pakket aan maatregelen komt om de instroom drastisch terug te dringen zal de veenbrand die nu woedt in de VVD uitgroeien tot een uitslaande brand."

Chagrijn
Lees ook:
Chagrijn bij VVD-achterban over blijvend hoge asielinstroom

Onorthodoxe maatregelen zijn nodig, benadrukte Hermans, maar wel binnen bestaande verdragen. Daarmee liet ze indirect weten de oproep van VVD-coryfee Henk Kamp onacceptabel te vinden. Kamp zei eerder deze week dat Nederland desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) moet opzeggen, omdat de asielinstroom onhoudbaar is.

Op vragen van kritische VVD-leden wanneer voor de fractie het moment is bereikt om uit het kabinet te stappen vanwege onvoldoende maatregelen op dit gebied, zei Hermans dat uit een kabinet stappen 'geen doel op zich is'. "Als we geen perspectief zien, stappen we eruit", zei Hermans. Daarover wordt wel binnen de fractie een afweging gemaakt.

Hermans benadrukte dat de VVD in de kern niet tegen de spreidingswet is. "Maar die wet is niet de oplossing van het probleem." Het kabinet verwacht dat dit jaar 70.000 asielzoekers naar Nederland komen. "Dat kan onze samenleving niet aan", zei de VVD-fractievoorzitter.

Met de spreidingswet, van VVD-staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken), wil het kabinet asielzoekers eerlijk en evenredig verdelen. De Tweede en Eerste Kamer moeten het wetsvoorstel nog behandelen. Verslaggever Floor Bremer legt uit waarom de spreidingswet voor gedoe zorgt, en waarom eigenlijk iedereen er ontevreden over is. 

Uitgelegd: dit is waarom iedereen ontevreden is over de spreidingswet

01:59
De spreidingswet is een zwaarbevochten politiek compromis tussen de vier coalitiepartijen. Het belangrijkste doel is het eerlijk spreiden van asielzoekers over Nederland.

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.