Het kabinet komt met een reeks maatregelen om de afhandeling van de toeslagenaffaire te versnellen. Staatssecretaris De Vries wil vooral de laatste fase, waarin wordt gekeken naar aanvullende schade die ouders hebben, verkorten. Verder wil ze sneller persoonlijke dossiers verstrekken aan gedupeerden die daar om vragen.
Toeslagenouders klagen al een tijd dat de afhandeling veel te lang duurt, en dat ze jaren moeten wachten voordat hun zaak volledig is behandeld. Ook bij de Tweede Kamer groeit het ongeduld en het ongenoegen over de te trage afwikkeling van de toeslagenaffaire. In het huidige tempo kost het nog jaren voordat alle zaken helemaal zijn afgehandeld.
Als iemand zich meldt als gedupeerde, wordt eerst gekeken of iemand inderdaad slachtoffer is van de toeslagenaffaire. Dit wordt ook wel de lichte toets genoemd. Blijkt dit het geval te zijn, dan krijgt diegene sowieso een bedrag van 30.000 euro. Daarna volgt een integrale beoordeling, waarbij wordt bepaald of iemand recht heeft op meer.
Gedupeerden vroegen onlangs nog zingend op de publieke tribune van de Tweede Kamer aandacht voor de trage afhandeling:
Toeslagenouders zingen 'Duurt te lang' op tribune Tweede Kamer
Werkelijke schade
Wie nog aanvullende schade heeft, kan na integrale beoordeling van zijn of haar dossier nog naar de Commissie Werkelijke Schade. Ook dat proces loopt nu moeizaam en gedupeerden hebben het gevoel dat ze alles opnieuw moeten bewijzen. Staatssecretaris De Vries wil ook daar verandering in brengen.
Voor wie dat wil komt er een nieuwe vorm van schadeafhandeling, waarbij gewerkt gaat worden met vaste schadebedragen voor verschillende vormen van schade die gedupeerden hebben ondervonden van de toeslagenellende. Dat moet er voor zorgen dat mensen sneller weten waar ze aan toe zijn.
Ook hoeven toeslagenouders niet meer met harde bewijzen te komen dat bepaalde schade het gevolg is van de toeslagenaffaire, maar volstaat dat dit aannemelijk is. Als partijen het eens zijn, wordt een vaststellingsovereenkomst gesloten over het toegekende schadebedrag.
Dossier
Bij deze integrale beoordeling loopt het helemaal vast. De wachttijd is meer dan een jaar. En het duurt waarschijnlijk nog zeker twee jaar voordat alle zaken zijn behandeld. Het duurt vaak ook maanden of nog langer voordat je als gedupeerde je dossier krijgt van de Belastingdienst.
Een vertragende factor is dat dossiers nu handmatig moeten worden doorgenomen om te kijken of er informatie over derden in staat die moet worden weggelakt. Om dit proces te versnellen krijgt de Dienst Toeslagen software voor het anonimiseren van gegevens.
Bottleneck
"Elke versnelling is natuurlijk mooi, maar deze maatregelen lossen de echte bottleneck niet op", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Die zit niet aan het einde maar meer aan het begin van de procedure. De integrale beoordeling van dossiers stokt nu, en het lukt niet om een manier te vinden om dat verder te versnellen. Het kabinet zei onlangs nog dat het tot ver in 2025 gaat totdat alle gedupeerden zo'n integrale beoordeling hebben gehad. Tot frustratie van zo'n beetje iedereen. Maar niemand die weet hoe het sneller kan."
