Ga naar de inhoud
Bikker bij Op1

ChristenUnie: geen taboe op grenscontrole om asielinstroom te beperken

Mirjam Bikker in de Tweede Kamer. Beeld © ANP / Peter Hilz

Voor de ChristenUnie ligt er geen taboe op het strenger controleren van de grenzen om zo de instroom te beperken, zei partijleider Mirjam Bikker gisterenavond in het programma Op1. Wel moet het mogelijk blijven dat asielzoekers op een legale manier een land binnenkomen.

Ook moet iedere maatregel effectief zijn en juridisch houdbaar, vindt Bikker. "Mensen humaan opvangen is de kern."

Voorstellen coalitiepartijen

De maatregel zou een van de vele voorstellen zijn waar de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie al tijden over spreken.

Ook wordt gepraat over het invoeren van een 'tweestatusstelsel', waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen vluchtelingen en mensen die tijdelijk bescherming zoeken.

Bikker geeft in Op1 meerdere keren aan wel 'naar het hele plaatje te willen kijken': óók naar arbeidsmigratie, en óók naar oplossingen in Europees verband. Volgens Bikker is het verlagen van de asielinstroom niet iets dat Nederland als land an sich op kan lossen.

Afspraken maken met andere landen, zoals Tunesië, horen daar voor haar ook bij. Ze wijst 'beleid dat stoer klinkt maar geen oplossing biedt' af en wijst erop dat de asielinstroom na de belofte van Rutte om deze te verlagen, nog niet is beperkt.

Het gaat er volgens Bikker vooral om dat er veilige routes zijn voor de vluchtelingen en dat er snellere procedures komen in Nederland om de instroom te verwerken.

Partijcongres VVD en ChristenUnie

Aanstaande zaterdag hebben zowel de VVD als de ChristenUnie een partijcongres, waar het onderwerp ook ter sprake zal komen. Vooral de VVD-achterban wil dat er vaart wordt gemaakt.

Aantal
Lees ook:
Aantal nieuwe asielzoekers niet gedaald, half jaar na belofte Rutte

In november zei premier en partijleider Mark Rutte nog dat hij zich persoonlijk zou inzetten om de asielinstroom omlaag te brengen, maar tot dusver zijn er nog geen maatregelen genomen.

Ter Apel

De coalitiepartijen en het kabinet willen situaties bij aanmeldcentrum Ter Apel zoals vorige zomer voorkomen, toen mensen noodgedwongen in het gras voor het centrum moesten slapen omdat binnen geen plek was.

Ook nu is het centrum overbelast. In de zomer wordt weer een piek aan mensen verwacht die asiel komen vragen.

Dit
Lees ook:
Dit zijn de gevolgen van 70.000 nieuwe asielzoekers: 'Aantal aanvragen 3 keer te hoog'