Ga naar de inhoud
Eén op vijf ondermaats

Kwaliteit gastouderopvang moet omhoog: eisen aangescherpt

Een kind in de gastouderopvang. Beeld © ANP

Er zijn te grote verschillen in de kwaliteit van de gastouderopvang. In één op de vijf gevallen is de opvang door gastouders ondermaats en wordt er te weinig gedaan voor de ontwikkeling van kinderen. Minister Van Gennip van Sociale Zaken scherpt de eisen voor gastouders daarom aan.

Er zijn al wel regels voor gastouders. Ook zijn bepaalde diploma's nodig om dit beroep te mogen uitoefenen. Toch wordt een deel van de kinderen in de gastouderopvang nog niet of te weinig gestimuleerd in de ontwikkeling. "Een gemiste kans", zegt Van Gennip. "Ouders moeten erop kunnen vertrouwen dat hun kind in goede handen is."

De minister komt daarom met extra kwaliteitseisen. Zo moet iedere gastouder een pedagogisch werkplan opstellen en permanent blijven werken aan de eigen pedagogische ontwikkeling. "Ik begrijp goed dat dit voor sommige gastouderbureaus een flinke ommezwaai betekent, maar uiteindelijk zorg dit voor betere opvang voor kinderen."

Kleinschalig

Gastouderopvang is een kleinschalige vorm van kinderopvang die meer flexibiliteit biedt aan ouders. Vaak vangt een gastouder kinderen thuis op of komt diegene aan huis. Vooral voor bijvoorbeeld zorgmedewerkers en andere mensen die op wisselende tijden werken is gastouderopvang vaak een uitkomst.

Een gastouder is veel goedkoper dan reguliere kinderopvang en ouders die hun kinderen daarheen brengen, hebben wel recht op kinderopvangtoeslag. Bovendien kan in onderling overleg worden afgesproken hoeveel uur de gastouder nodig is; de kinderopvang kan meestal alleen per dag of dagdeel worden afgenomen.

Zo'n honderdduizend kinderen maken gebruik van deze vorm van opvang. Een gastouder mag maximaal zes kinderen van nul tot twaalf jaar tegelijk opvangen. Jonge kinderen van de gastouder zelf worden daarbij meegerekend.

Harde
lees ook:
Harde kritiek oppositie op uitstel gratis kinderopvang

Te laat

Belangenorganisatie BOinK is blij dat nu eindelijk de regels voor de gastouderopvang worden aangescherpt. "Maar het is veel te laat", zegt voorzitter Gjalt Jellesma. "Het had al veel eerder moeten gebeuren." BOinK pleit daar al jaren voor.

Om de kwaliteitseisen aan te scherpen is een wetswijziging nodig. Het streven is om de nieuwe regels in 2025 te laten ingaan. Omdat de hogere eisen ook een extra inspanning vragen van gastouders, gaat de maximum vergoede uurprijs met 21 cent omhoog.

Bekijk ook: Ouders teleurgesteld in uitstel gratis kinderopvang: 'Hoopte nog te profiteren'

01:58
Eind april werd bekend dat de gratis kinderopvang die dit kabinet wil er pas in 2027 komt.