Ga naar de inhoud
Op Volt gestemd

Weggestuurd Statenlid GroenLinks klaagde over discriminatie, Klaver noemt dat 'heel erg'

Statenlid Debora Fernald Beeld © ANP

Het Zuid-Hollandse Statenlid Debora Fernald heeft vorig jaar bij GroenLinks klachten ingediend over discriminatie binnen de partij. GroenLinks bevestigt dat de externe klachtencommissie de klachten 'gegrond' heeft verklaard. Het Statenlid werd gisteren uit de fractie gezet omdat ze bij de stemming voor de Eerste Kamer niet op haar eigen partij maar op Volt had gestemd.

De Rotterdamse schreef kortgeleden in een lezerscolumn in de onlinekrant Metro dat tijdens haar periode bij GroenLinks Rotterdam een bestuurslid racistische opmerkingen had gemaakt. Nadat ze daarover had geklaagd, zouden het bestuur en de fractie geprobeerd hebben haar uit de partij te werken.

Klacht opgepakt 

De klachtencommissie heeft deze klacht opgepakt. "Het is heel erg dat ze dit zo heeft ervaren, dat iemand zich gediscrimineerd voelt. De klacht is gegrond verklaard. Dit valt niet goed te praten", zegt  GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij heeft een mail die Fernald aan hem heeft gestuurd nooit zelf ingezien, omdat die is doorgestuurd aan het partijbureau, zoals te zien is in deze video: 

Klaver baalt van kwestie Statenlid: 'Heel erg dat het zo is gelopen'

02:56

Het partijbestuur heeft de uitspraak van de klachtencommissie overgenomen en is met de aanbevelingen aan de slag gegaan, zegt een woordvoerder. Zo is naar aanleiding van de klacht van Fernald 'meer geïnvesteerd in het bekendmaken van de vertrouwenspersonen binnen de vereniging en het opleiden van onze vrijwilligers in het voorkomen van en reageren op ongewenst gedrag'.

Vertrouwensbreuk

Fernald werd bij de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart met voorkeurstemmen in de Zuid-Hollandse fractie van GroenLinks gekozen. Ze stemde gisteren bij de verkiezingen van de Eerste Kamer niet op haar eigen partij, maar op Volt. Dat kostte GroenLinks een zetel in de senaat. Fractievoorzitter Sinan Özkaya zette Fernald vanwege een 'vertrouwensbreuk' gelijk uit zijn fractie, die nu nog uit vijf personen bestaat:

Boze GroenLinks-fractievoorzitter: 'Ze kwam afspraken al niet na'

01:42
Bron: RTL Nieuws