Ga naar de inhoud
'Directe actie'

Kamervoorzitter Bergkamp vraagt actie Twitter tegen dreigtweets aan Kamerleden

Vera Bergkamp.

Twitter moet 'directe actie' en 'serieuze stappen' nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets die gericht zijn op Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp.

Ze schrijft een brief aan Twitter waarin ze aandringt op ingrijpen. Daarin benadrukt ze dat er filmpjes en foto's met (doods-)bedreigingen worden gedeeld 'en oproepen tot geweld en zelfs moord'. Deze beelden zijn 'waarschijnlijk strafbaar' volgens Nederlandse wetten.

Ze uit dan ook haar grote zorgen over deze tweets richting Tweede Kamerleden. Ze wijst Twitter op zijn verantwoordelijkheid om voor veiligheid op het platform te zorgen. D66-Kamerlid Lisa van Ginneken liet eerder al weten dat ze van het medium afgaat vanwege de bedreigingen:

Bekijk ook: D66 Kamerlid stopt met Twitter na haattweets

01:33

Algemeen beeld

Een woordvoerder van Bergkamp benadrukt dat het om het algemene beeld gaat, en niet om specifieke voorbeelden. Onder anderen PVV-leider Geert Wilders deelde de afgelopen tijd Tweets met bedreigingen aan zijn adres, soms met zeer gewelddadige beelden. Maar politici spreken steeds vaker van (online) bedreigingen.

Twitter zelf was niet bereikbaar voor een toelichting. Sinds de overname door Elon Musk zijn de woordvoerders wegbezuinigd. Mails met vragen worden automatisch beantwoord met een drol-emoji. Die kwam ook nu binnen.

Een week geleden gaven zowel het Openbaar Ministerie als de politierechter een heldere boodschap af aan mensen die Kamerleden en ministers online hadden bedreigd: dat is ontoelaatbaar en wordt bestraft. Politici moeten 'onder alle omstandigheden in veiligheid en in vrijheid' hun werk kunnen doen, betoogde de officier van justitie. De politierechter sloot zich daarbij aan.

Vijf rechtszaken

In de vijf rechtszaken die vorige week dinsdag achter elkaar door de Haagse politierechter werden behandeld, werden hogere straffen opgelegd dan bij bedreigingen van mensen die niet voor de publieke zaak werken. Er werden voorwaardelijke celstraffen van tussen de twee en drie weken, werkstraffen van 40 tot 60 uur en bij een bedreiger een geldboete van 600 euro opgelegd.
De dreigingen die op deze zittingen werden behandeld, waren onder meer gericht tegen de Kamerleden Kauthar Bouchallikht (GropenLinks) en Sjoerd Sjoerdsma (D66).

Twitter
Lees ook:
Twitter draait regels die transgender-personen beschermen terug
Bron: RTL NIeuws