Ga naar de inhoud
'Vertrouwensbreuk'

GroenLinks Zuid-Holland zet Statenlid uit fractie na stem op Volt

Statenlid Debora Fernald. Beeld © GroenLinks

GroenLinks in Zuid-Holland heeft Statenlid Debora Fernald uit de fractie gezet, nadat ze bij de Eerste Kamerverkiezingen op Volt had gestemd. Die stem kostte de Senaatsfractie van GroenLinks en PvdA een zetel.

Fractievoorzitter Sinan Özkaya spreekt van 'een vertrouwensbreuk' en heeft Fernald na de verkiezing direct uit zijn fractie gezet: 

Boze GroenLinks-fractievoorzitter: 'Ze kwam afspraken al niet na'

01:42
Volgens Özkaya kwam het Statenlid haar afspraken al niet na.

Een woordvoerder namens de landelijke GroenLinks-fractie laat weten: "Een Statenlid van GroenLinks in Zuid-Holland heeft helaas niet op GroenLinks gestemd. De samenwerking met dit Statenlid verliep al langer stroef. Het is nu gekomen tot een breuk binnen de fractie in Zuid-Holland."

Fernald was pas net gekozen als Statenlid. Ze was al wel langer lid van GroenLinks. Fernald was verder niet bereikbaar voor commentaar. 

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe Eerste Kamer: BBB op 16 zetels, maar coalitie heeft slim gestemd

Vandaag kozen de Statenleden voor de nieuwe Eerste Kamer. De coalitiefracties speelden het spel slim en haalden twee restzetels binnen.

CDA en ChristenUnie krijgen er allebei een zetel extra bij en komen uit op zes en drie. Daarmee komt de coalitie op 24 zetels, waarmee er met de veertien zetels van PvdA/GroenLinks over links een meerderheid van 38 zetels in de Eerste Kamer is.