Ga naar de inhoud
BBB verliest zetel

Nieuwe Eerste Kamer: BBB op 16 zetels, maar coalitie heeft slim gestemd

Het tellen van de stemmen in Noord-Holland. Beeld © ANP / Ramon van Flymen

De BoerBurgerBeweging (BBB) is met 16 zetels de grootste partij geworden in de Eerste Kamer. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag van de stemming van de Statenleden. De coalitie heeft slim gestemd en heeft twee extra restzetels binnengehaald en komt daarmee met 24 zetels in de Eerste Kamer.

De 75 leden van de Eerste Kamer zijn gekozen door de twaalf Provinciale Staten, door kiescolleges van de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius, Saba en door een nieuw kiescollege voor Nederlanders in het buitenland.

CDA en ChristenUnie krijgen er allebei een zetel extra bij en komen uit op zes en drie. Daarmee komt de coalitie op 24 zetels, waarmee er met de veertien zetels van PvdA/GroenLinks over links een meerderheid van 38 zetels in de Eerste Kamer is.

Waarschijnlijk heeft de VVD, die vier Statenleden heeft, 2 stemmen ingeleverd om op landelijke coalitiepartners CDA en CU te stemmen. Ook van D66 is waarschijnlijk een stem naar een landelijke coalitiepartner gegaan.

Fons Lambie legt de verkiezingsuitslag in deze video uit: 

Fons Lambie: 'Met deze uitslag kan kabinet zowel over rechts als links'

01:20
Het kabinet heeft nu meerdere opties om tot een meerderheid te komen, zegt politiek verslaggever Fons Lambie.

Met 24 zetels kunnen de coalitiepartijen in de Eerste Kamer wel meerderheden vormen met het linkse blok van GroenLinks en PvdA en over rechts, met bijvoorbeeld de BBB.

Die laatste partij is zoals verwacht de grootste partij geworden in de Eerste Kamer; vanuit het niets komt de BoerBurgerBeweging binnen op 16 zetels.

Pokerspel
Lees ook:
Pokerspel om zetels Eerste Kamer in volle gang: cruciaal voor beleid Rutte IV

Ruim twee maanden na de Provinciale Statenverkiezingen stemmen vandaag alle 570 Statenleden voor de nieuwe Eerste Kamer. Die stemt over de wetten die al in de Tweede Kamer zijn goedgekeurd.

Acht restzetels

Er waren nog acht restzetels te verdelen. Een partij die in de senaat net wat te kort komt voor een extra zetel kan hulp krijgen van een andere partij die net wat stemmen 'over' heeft.

Over die restzetels is de afgelopen tijd stevig onderhandeld. Door afspraken te maken tussen verschillende partijen is het mogelijk om extra zetels binnen te halen voor de coalitie of de oppositie. Het is traditiegetrouw een beetje een koehandel. 

Een Statenlid van GroenLinks stemde op Volt, waarna zij uit de fractie werd gezet. De GroenLinks-fractievoorzitter reageerde daar boos op: 

Boze GroenLinks-fractievoorzitter: 'Ze kwam afspraken al niet na'

01:42
'Ze kwam haar afspraken al niet na', zegt Sinan Özkaya over het gedrag van Debora Fernald.

'Verlies doet minder pijn'

"De uitslag van de Statenverkiezingen werkt nu ook door in de Eerste Kamer: een monsterzege voor BBB en een verlies voor de coalitiepartijen", legt politiek verslaggever Fons Lambie verder uit. "Maar dat verlies doet iets minder pijn, want de regeringscoalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie behaalt 24 zetels."

"In de strijd om de restzetels hebben de regeringspartijen slim gestemd. Want CDA en ChristenUnie krijgen er allebei een restzetel bij:  Dit was de deal: een aantal statenleden van VVD en D66 heeft niet op de eigen partij gestemd, maar op een andere regeringspartij gestemd. Achter de schermen leidde het dit weekend en gisteren nog tot discussie in de coalitie, over hoe de restzetels verdeeld zouden worden, maar het is ze gelukt om er twee extra te scoren." 

"Zodoende heeft het kabinet twee routes in de Eerste Kamer. Over rechts, met de BBB. Of over links, met PvdA-GroenLinks. Dus als een minister met een wetsvoorstel naar de Eerste Kamer komt, zijn er meerdere opties om tot een meerderheid te komen. Dit is de meest prettige uitkomst voor de regeringspartijen, gezien het verlies bij de Statenverkiezingen."

Bron: RTL Nieuws