Ga naar de inhoud
Waslijst aan vragen

Bubbels in bruidszaak? Coalitiepartijen hebben grote bezwaren tegen VVD-plan

Biertje tijdens een knipbeurt: de nieuwe regering wil het legaal maken. Beeld © archieffoto ANP

Coalitiepartijen CDA, ChristenUnie en D66 hebben grote bezwaren tegen het VVD-wetsvoorstel om het drinken van alcohol in winkels en bij de kapper ('blurring') mogelijk te maken. Pikant, want deze wens van de VVD kreeg eerder wel steun en staat al in het coalitieakkoord. Maar die toezegging ligt achteraf gevoelig. "De gezondheid van mensen moet voor de winsten van bedrijven gaan."

Een wijntje bij de kapper. Kunst kopen in een horecazaak. Of restaurants die meubels verkopen. De VVD wil met een wetswijziging 'blurring' mogelijk maken: kruisbestuiving tussen horeca en winkels. Met als doel: de winkelstraten een stuk levendiger maken.

Spervuur aan vragen

Het kabinet-Rutte IV heeft bij de formatie afgesproken dat dit VVD-voorstel ingevoerd gaat worden. Maar de drie andere coalitiepartijen zitten met die afspraak nu flink in hun maag, blijkt uit een schriftelijke vragenronde over het wetsvoorstel die is ingezien door RTL Nieuws.

Vooral het mogelijk maken van de verkoop van alcohol in winkels of kapsalons is een heet hangijzer.

'Biertje bij Intertoys'

CDA-Kamerlid Anne Kuik vat haar zorgen samen: "We hebben niets tegen blurring in het algemeen, maar we hebben er wél heel veel moeite mee dat er straks wijn of bier geschonken wordt in winkels of bij kappers. Omdat we juist als kabinet afgesproken hebben dat we kwetsbare groepen, zoals bijvoorbeeld jongeren, willen beschermen tegen alcohol. Hoe rijm je dat? Met dit voorstel kom je juist makkelijker met alcohol in contact, ook jongeren. Het is nu niet duidelijk hoe we juist die kwetsbare groepen gaan beschermen. We worden hier dan ook echt niet blij van. Een biertje bij de Intertoys of een Babydump, dat moeten we echt niet willen."

In het wetsvoorstel is wel afgesproken dat gemeenten moeten handhaven en vergunningen zullen afgeven aan winkels die alcohol willen verkopen. Maar ook dat steekt bij partijen. Zo is D66 bang dat er weer extra werk op het bordje van handhavers komt te liggen.

Ook vraagt D66 zich af wat dit betekent voor kleine slijterijen, die kunnen omvallen vanwege de nieuwe concurrentie die zij krijgen.

Wie zit hierop te wachten?

Volgens het CDA blijkt verder uit onderzoek dat driekwart van de mensen helemaal niet zit te wachten op blurring. De steun van de consument is 'zeer gering', zegt ook medecoalitiepartner ChristenUnie.

Kamerlid Don Ceder van de ChristenUnie heeft dan ook een 'heel hard hoofd' in dit voorstel. "We willen juist een gezonde generatie, dat betekent dat we het 'normaal vinden' van alcohol juist moeten aanpakken. Ik zie nog niet hoe dit wetsvoorstel daaraan kan bijdragen."

Dit moet echt beter

Jeanet van der Laan van D66 onderschrijft dat: "Dit wetsvoorstel legt nu niet goed genoeg uit hoe we blurring op een verantwoordelijke manier kunnen invoeren en hoe we goed toezicht gaan houden. Ik wil dat dit beter wordt uitgelegd. Op dit moment ben ik niet helemaal overtuigd. Dit moet echt beter. Alcoholmisbruik, bijvoorbeeld onder onze jongeren, mogen we nooit normaal gaan vinden."

De verantwoordelijke staatssecretaris Maarten van Ooijen (ChristenUnie) maakte er eerder al geen geheim van dat hij grote zorgen heeft over deze wet. Als het aan hem ligt, komt dit plan er zo niet. Maar hij is tegelijkertijd gebonden aan het regeerakkoord.

Viswinkels
Lees ook:
Viswinkels en -boeren in zwaar weer: 'Komt faillissementsgolf aan'

Artsen hebben grote zorgen 

Artsen en gezondheidsorganisaties uitten eerder al hun zorgen over het verkopen van wijn in winkels en bij kappers. "Van winkelen een alcoholische activiteit maken, staat ook haaks op het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie", stelt artsenfederatie KNMG.

"De zorgen van experts en verslavingsdeskundigen nemen wij heel serieus", zegt Kamerlid Lisa Westerveld van oppositiepartij GroenLinks. "Alcoholgebruik moet niet zo normaal worden gevonden als een kop thee. De gezondheid van mensen moet voor de winsten van bedrijven gaan."

Ook de PvdA heeft nog veel vragen en kraakt het voorstel, zo blijkt uit hun inbreng.

Binnenkort is er een debat in de Tweede Kamer over blurring. VVD-Kamerlid Thierry Aartsen zal dan het omstreden wetsvoorstel verdedigen.

Afgesproken om dit te doen

Aartsen zegt in een reactie tegen RTL Nieuws: "Deze zorgen zijn ons bekend. Daarom zijn in de wet allerlei waarborgen aangebracht om misbruik van alcohol tegen te gaan. Een zaak die alcohol wil schenken moet aan alle regels voldoen waar de horeca ook aan moet voldoen.  Laten we wel wezen: bier drinken bij de babydump is echt een karikatuur."

De VVD'er besluit: "In het coalitieakkoord is afgesproken dat we dit wetsvoorstel gaan uitvoeren. Ik ken mijn coalitiegenoten als uiterst constructief en ben er dus van overtuigd dat ze zich aan deze afspraak houden."