Ga naar de inhoud
Aanspreken en opvoeden

Rutte: 'Samenleving mag bedreigingen niet normaal gaan vinden'

Mark Rutte. Beeld © ANP

Het mag niet zo zijn dat het bedreigen van bijvoorbeeld politici, journalisten of rechters normaal gaat worden. Dat zei premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie. "Het begint met aanspreken en met opvoeden."

Bedreigingen en intimidaties zijn niet een probleem waar politici mee te maken hebben, maar het is een breder probleem in de samenleving, zei Rutte. Daarmee reageerde de premier op de dochters van Sigrid Kaag, die in het programma College Tour zeggen dat zij graag willen dat hun moeder stopt met de politiek.

Zij vrezen dat met hun moeder hetzelfde gebeurt als met Els Borst, die in 2014 werd vermoord. Bekijk het fragment uit College Tour hier:

Minister Kaag emotioneel door boodschap van haar kinderen: 'Straks eindigt ze als Els Borst'

00:28

De beelden hebben er volgens de premier bij de hele ministersploeg 'ingehakt' en de boodschap 'resoneert' bij alle bewindslieden. Volgens Rutte kunnen politici het onderling best met elkaar oneens zijn, maar 'uiteindelijk proberen we gewoon het beste te regelen voor Nederland'.

"We mogen bedreigingen niet normaal gaan vinden", zei Riutte. Hij vraagt zich af of ouders wel goed zicht hebben op wat hun kinderen doen op sociale media. Overigens zijn het lang niet alleen jongeren die zich schuldig maken aan (online-)bedreigingen: afgelopen week veroordeelde de rechter meerdere volwassenen tot werkstraffen vanwege het bedreigen van politici.

Geert Wilders

Rutte zei tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat bedreigingen een breder probleem zijn in de samenleving. Ook kaartte de premier de situatie van Geert Wilders aan na vragen van journalisten. De PVV-leider wordt al twintig jaar streng beveiligd vanwege ernstige bedreigingen. "Geert Wilders wordt op een verschrikkelijke manier bedreigd en dat heeft een gigantisch effect op zijn leven. Hij wordt al twintig jaar beveiligd, het is verschrikkelijk dat dat nodig."

Dat is niet meer of minder belangrijk dan wat er gisteren, doelend op de situatie van Kaag, is gebeurd, stelt Rutte. "Het is allemaal heel erg."

Zelf twitterde Wilders naar aanleiding van Kaags tranen in College Tour dit:

Ook andere ministers worstelen met de impact van de bedreigingen op hun gezin. Zoals minister Hugo de Jonge. Hij heeft thuis veel gesprekken gevoerd over de bedreigingen die hij krijgt. "Er zijn met enige regelmaat situaties geweest dat de kinderen wensten dat ik een andere baan had gehad", zegt hij in onderstaande video:

Bekijk ook: ministers worstelen met bedreigingen op gezin

01:21