Ga naar de inhoud
Meerdere keren vertraging

Spreidingswet eindelijk goedgekeurd door kabinet

Beeld © ANP

Het kabinet heeft groen licht gegeven voor de uitwerking van de zogeheten spreidingswet. Dat meldt staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken). De wet moet ervoor zorgen dat asielzoekers evenredig over alle gemeenten worden verdeeld.

Gemeenten die niet willen meewerken, kunnen worden gedwongen asielzoekers op te vangen.

De wet, die op 1 januari al in had moeten gaan, liep al meerdere keren vertraging op vanwege onenigheid tussen coalitiepartijen. Maar nu heeft het kabinet eindelijk groen licht gegeven en is er overeenstemming over de uitwerking.

Bonus of dwang

Belangrijkste doel is het eerlijk spreiden van asielzoekers over Nederland. Gemeenten krijgen een bonus als ze extra asielzoekers opnemen, dat is 'de wortel'. Dwang kan volgen (de 'stok') als gemeenten niet vrijwillig asielzoekers of onvoldoende asielzoekers opnemen.

In deze video van eerder dit jaar leggen we uit hoe de spreidingswet werkt:

Verspreiding en mogelijke dwang: dit is de nieuwe asielwet

02:16
Verspreiding en mogelijke dwang: dit is de nieuwe asielwet

Woensdagavond schreef Van der Burg nog dat wet 'op zijn vroegst' volgende week vrijdag in de ministerraad zou worden vastgesteld. Naar verluidt had vooral zijn eigen partij, de VVD, problemen met de uitwerking. De VVD zelf sprak dat tegen. Toch blijft de uitwerking vrijwel onveranderd en kan de Tweede Kamer de wet nu behandelen. Dat begint aanstaande donderdag met een hoorzitting.  

Asielcrisis dreigt

Al weken zijn er zorgwekkende ontwikkelingen en dreigt de asielcrisis te verergeren als er niets gebeurt. Het aanmeldcentrum in Ter Apel stroomt vol en in de prognoses van het kabinet wordt voor dit jaar rekening gehouden met een recordaantal van 70.000 mensen dat naar ons land komt.

Door onder andere oorlog, klimaatverandering, vervolging en omdat mensen een beter leven zoeken, worden dit jaar meer asielzoekers verwacht die naar Europa reizen. Dus zijn er extra opvangplekken nodig, maar die zijn er bij lange na niet, waardoor de asiel- en opvangcrisis alsmaar verergert. Deze week luidde de IND de noodklok: de immigratiedienst kan de toestroom niet meer aan.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet stuurt spreidingswet asielzoekers ongewijzigd naar Kamer