Ga naar de inhoud
'Duurzame bijdrage'

Nederland wil zo snel mogelijk F-16-training piloten Oekraïne beginnen

Een F-16 op vliegbasis Volkel. Beeld © ANP

Nederland wil zo snel mogelijk beginnen met het opleiden van Oekraïense piloten voor de F-16. Dat heeft minister Kajsa Ollongren vandaag bekendgemaakt. Er wordt samen met partnerlanden België, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk gewerkt aan een plan om de gevechtsvliegers snel klaar te stomen.

Volgens het ministerie van Defensie doen waarschijnlijk nog meer landen mee aan de training. "Ook zal er een belangrijke rol zijn voor de industrie."

Minister Ollongren meldt dat de betrokken landen ook op langere termijn en op duurzame wijze een bijdrage willen leveren aan 'de Oekraïense trainingsbehoefte'.

De totale waarde van de geleverde militaire steun aan Oekraïne bedraagt inmiddels ongeveer 1,6 miljard euro. Sinds de laatste update van 13 april heeft Defensie weer een aantal militaire goederen gedoneerd. Het gaat onder meer om luchtverdedigingssystemen, munitie (klein kaliber), nachtzichtmiddelen, vrachtwagens en logistiek materiaal als hijskranen en shovels.

Effecten op gereedheid

"De leveringen uit de operationele voorraden hebben consequenties voor de eigen gereedstelling", schrijft Defensie, "maar worden onder de huidige omstandigheden als acceptabel beoordeeld. Defensie neemt maatregelen om deze gevolgen te beperken, bijvoorbeeld door de aankoop van vervangend materieel te versnellen en het versterken van de project- en inkoopcapaciteit."

Al
Lees ook:
Al wel training, nog geen straaljagers: waarom levering F-16's aan Oekraïne kwestie van tijd lijkt