Ga naar de inhoud
Pijlen op Rutte gericht

Geduld Tweede Kamer over afhandelen toeslagenaffaire raakt op: 'We zijn het zat'

Het geduld van de Tweede Kamer begint helemaal op te raken omdat de afhandeling van de toeslagenaffaire nog altijd tergend langzaam gaat. Premier Mark Rutte moest in de Tweede Kamer uitleggen waarom het niet sneller kan. "Het duurt gewoon te lang, we zijn het zat."

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben geen goed woord over voor de manier waarop het kabinet gevolg heeft gegeven aan een bikkelhard rapport over het schandaal rond de kinderopvangtoeslag, dat eind 2020 verscheen. Van de beloftes die premier Mark Rutte destijds deed, is maar weinig terechtgekomen, vinden Kamerleden van diverse politieke kleuren.

In het huidige tempo kost het nog jaren voordat alle zaken helemaal zijn afgehandeld.

Verkooptrucje van het kabinet

"Er waren best mooie dingen beloofd", zegt SP’er Renske Leijten. Maar de ruimhartige compensatie voor gedupeerde ouders is vastgelopen en de toegezegde versimpeling van regels, bedoeld om herhaling van het toeslagendebacle te voorkomen, laat op veel terreinen nog op zich wachten. Leijten spreekt van 'een verkooptrucje' van het kabinet. "Er verandert uiteindelijk aan de balie voor mensen niks."

Bekijk ook: Chiara wacht maanden op schadevergoeding

01:42

Nog altijd onder de maat

Partijloos Kamerlid Pieter Omtzigt valt er vooral over dat het informatiebeheer bij de Rijksoverheid en de informatievoorziening aan de Tweede Kamer nog altijd onder de maat zijn. "Wij kunnen als Kamer ons werk zo niet doen. Als onze informatie niet klopt, dan nemen wij foute besluiten." Dat geldt volgens Omtzigt ook voor bijvoorbeeld de Belastingdienst of het UWV. Als daar de informatie niet klopt, 'dan zijn burgers rechteloos'.

Bij het indienen van de moties lieten gedupeerden opnieuw van zich horen. Zij begroetten een motie van wantrouwen tegen het kabinet van Leijten met applaus. Ook klapten zij luid voor Omtzigt, die de leden van het kabinet aanraadde 'een cursusje staatsrecht te volgen, voor beginners'.

'Compensatie
Lees ook:
'Compensatie gedupeerden toeslagenaffaire kan nog tot 2030 duren'

DENK-Kamerlid Stephan van Baarle richt zijn pijlen op Rutte zelf. "Waarom zit deze man er eigenlijk nog?", vraagt hij zich af. Ook hij wijst op de grote beloftes die de premier deed nadat zijn vorige kabinet om het toeslagenschandaal was afgetreden. "Mensen die onder druk staan, beloven gouden bergen", zegt Van Baarle. Maar ook hij stelt vast dat daar nog maar weinig van is waargemaakt. "Als het u niet lukt, mijnheer Rutte, vertrek dan."

Moeite met rol Rutte

Ook BBB-leider Caroline van der Plas heeft moeite met de rol van Rutte, die volgens haar 'ouwe wijn in nieuwe zakken' heeft verkocht. "Ik weet niet meer wat ik met deze minister-president aan moet." PvdA-leider Attje Kuiken wijst erop dat het evenmin haar keuze was dat Rutte na de val van zijn kabinet terugkeerde als premier. Maar zij gelooft niet dat ouders er iets mee opschieten als hij nog een keer opstapt.

Meerdere Kamerleden zijn woest over de onthulling door RTL Nieuws dat de dienst Toeslagen achter de schermen afspraken probeerde te maken met rechters over het oprekken van beslistermijnen. "Waarom is daar tijd voor en niet voor het uitvoeren van de wet?", wil Leijten weten. "Schaamteloos", oordeelt Van Baarle. "Hoe haal je het in je hoofd!" aldus Omtzigt.

'Als
Lees ook:
'Als deurbel gaat, verstijven we': slachtoffers toeslagenschandaal over hun trauma
Bron: RTL Nieuws