Ga naar de inhoud
Na grensoverschrijdend gedrag

Premier Rutte: 'Dennis Wiersma kan aanblijven als minister'

Beeld © ANP Foto

Dennis Wiersma is vanochtend aangeschoven bij de fractievergadering van de VVD om te praten over zijn korte lontje. Volgens fractievoorzitter Sophie Hermans was het 'een goed gesprek', waarin Wiersma meermaals excuses maakte voor zijn gedrag tijdens zijn Kamerlidmaatschap. Ook premier Rutte vindt nog altijd dat Wiersma kan aanblijven.

Dat meldde de premier voorafgaand aan een debat in de Tweede Kamer. "Het is natuurlijk allemaal heel pijnlijk en niet fraai, maar als je dat soort gedrag laat zien, moet je er ook alles aan doen om dat recht te zetten. Dat doet hij en daar hoort ook dit gesprek bij."

Leven beteren

Ook voor de VVD-fractie lijkt na het gesprek de kou voorlopig uit de lucht. De fractie vindt dat hij kan aanblijven als minister en wil hem de kans geven zijn leven te beteren. "Hij heeft twee keer excuses gemaakt", zei Hermans na het gesprek.

"In de eerste plaats, en dat vind ik ook het alle belangrijkste: excuses aan medewerkers en oud-medewerkers van de VVD die zich door zijn gedrag onveilig hebben gevoeld. In de tweede plaats aan de VVD-fractie voor de lelijke situatie waarin we in de afgelopen periode terecht zijn gekomen, en ook het effect dat dat weer heeft op die oud-medewerkers die zich onveilig hebben gevoeld."

VVD-top: Wiersma kan blijven, na twee keer excuses

01:21

'Te fel'

Een maand geleden kwamen via De Telegraaf de eerste berichten naar buiten over het gedrag van Wiersma. Volgens ambtenaren ging hij soms 'als een razende tekeer', zette hij medewerkers onder druk en schreeuwde hij tegen hen. 

Wiersma erkende na die berichten dat hij soms 'te fel' was en graag aan zichzelf wilde werken. Diezelfde week noemde premier Rutte de berichten 'ongelooflijk pijnlijk', maar hij vond ook toen al dat Wiersma kon aanblijven.

Minister
Lees ook:
Minister Wiersma erkent: soms te fel geweest tegen ambtenaren

Maar al snel bleek dat Wiersma zich op meer plekken gedragen had 'als een hork', zoals hij zelf schreef op Instagram. Ook vanuit de VVD-fractie ervoeren medewerkers dat als 'onaangenaam en kwetsend'. "Ik heb mensen daarmee tekortgedaan en dat spijt mij zeer", schreef de minister.

Profileringsdrang

Vrijdag berichtte NRC opnieuw over Wiersma's stijl van leidinggeven. De krant voerde meerdere bronnen op om duidelijk te maken dat het gedrag van Wiersma niet incidenteel was, maar een patroon. Zijn stijl van leidinggeven en zijn enorme profileringsdrang vroegen het uiterste van medewerkers. Velen stapten op, wekelijks zouden mensen huilend over de gangen lopen.

Wiersma zei het gisteren 'frustrerend' te vinden dat hij niet eerder door had gehad welke gevolgen zijn gedrag had, maar zei wel te willen doorgaan als minister:

Wiersma: had graag eerder beseft dat ik soms te fel ben

02:03

Werkbezoek

Op de laatste ontwikkelingen heeft Wiersma nog niet gereageerd. Hij heeft de fractievergadering van de VVD voortijdig verlaten en is met Koningin Máxima op werkbezoek bij een school in Den Haag.