Ga naar de inhoud
Vanaf 2025

Aedes en Woonbond woest over dreigende bezuiniging op huurtoeslag

Voorzitter Martin van Rijn van Aedes: ''Ironisch om geld voor Wet Betaalbare Huur weg te halen bij mensen met laagste inkomens.'' Beeld © ANP

De Woonbond, de belangenorganisatie voor huurders, en de koepel van woningcorporaties Aedes zijn woest op het kabinet omdat het dreigt te bezuinigen op de huurtoeslag. Met de opbrengst zouden de uitvoeringskosten van twee nieuwe wetten moeten worden gefinancierd, waaronder nota bene de Wet Betaalbare Huur.

Een pijnlijke bezuiniging die niet is uit te leggen, vinden de Woonbond en Aedes. "Het is ironisch om het geld dat nodig is voor onder meer de Wet Betaalbare Huur weg te halen bij de mensen met de laagste inkomens", zegt voorzitter Martin van Rijn van Aedes. "Zeker in deze tijd."

Voedselbank

Dat vindt ook Zeno Winkels, de directeur van de Woonbond. Hij verwijt het kabinet dat het met de maatregel een steeds grotere groep huurders afhankelijk maakt van de voedselbank.

"Het gaat om enkele euro's tot tientjes per maand", licht woordvoerder Mathijs ten Broeke van de Woonbond toe. "Je zou kunnen zeggen dat het niet gaat om heel veel geld. Maar het gaat nu net om de groep mensen die al ieder dubbeltje moet omdraaien, en voor wie het dus heel veel geld is."

De bezuinigingsmaatregel staat in de Voorjaarsnota en zou vanaf 2025 moeten ingaan. Het gaat dan om het in stappen terugdraaien van een verhoging van de huurtoeslag met bijna 17 euro, die het kabinet begin dit jaar doorvoerde.

Huurverlaging
Lees ook:
Huurverlaging lage inkomens krijgt steun van Tweede Kamer

Dat cadeautje was mogelijk omdat de kosten van de huurtoeslag dit jaar ongeveer 300 miljoen euro lager uitvallen dan in 2022. De woningcorporaties verlagen namelijk per 1 juli de huurprijzen van ongeveer een derde van hun bewoners tot maximaal 575 euro. Hierdoor hoeft er ook minder huurtoeslag te worden uitgekeerd.

De Woonbond en Aedes waren blij met de meevaller van 17 euro per maand voor de mensen met huurtoeslag. De ontvangers zijn stuk voor stuk huurders met lage inkomens. Die huurders hebben het op dit moment volgens de corporaties en de Woonbond erg zwaar door de forse inflatie en kunnen elk steuntje in de rug goed gebruiken.

Politiek

Maar de kans is nu dus groot dat vanaf 2025 die verhoging van de huurtoeslag weer wordt teruggedraaid. Het is reden voor Aedes en de Woonbond om nu een beroep op de politiek doen om in te grijpen. Zij vinden het raar dat de armste huurders moeten opdraaien voor uitvoeringskosten van wetten die er voor moeten zorgen dat wonen in Nederland weer betaalbaar wordt.

Ten Broeke: "Het kabinet heeft het plan voorgesteld in de voorjaarsnota, maar het is aan de Tweede Kamer om hierover te beslissen. Dus we gaan nu heel goed duidelijk maken waarom dit niet kan en waarom dit een slecht plan is, zodat de Tweede Kamer toch anders gaat beslissen."