Ga naar de inhoud
Geldt al voor honden en katten

Zelf doden van je huisdier wordt verboden

(Archieffoto) Beeld © iStock

Het wordt verboden om huisdieren zoals cavia's, konijnen en hamsters zelf te doden. De Partij voor de Dieren heeft hiervoor een wetsvoorstel ingediend dat is aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. "Dat mensen of fokkers dieren zelf ombrengen, daar word je kotsmisselijk van."

Voor ganzen, honden en katten is het al wettelijk geregeld dat je het dier niet zelf mag doden. Maar voor andere, kleinere huisdieren, zoals cavia's, hamsters, konijnen, fretten en ratjes geldt dat verbod nog niet. 

Dat gaat nu veranderen, dankzij een wetswijziging van de Partij voor de Dieren. Het amendement is vandaag door een meerderheid van de Tweede Kamer aangenomen.

Verbrijzelen met stoeptegel

Officiële cijfers zijn er niet, maar volgens Frank Wassenberg van de PvdD komt het regelmatig voor dat zieke of oude dieren door baasjes zelf gedood  worden omdat ze de dierenartskosten niet kunnen of willen betalen. "Het komt voor dat beesten met een stoeptegel verbrijzeld worden of dat oude dieren met zelfgemaakte cocktails van medicijnen of pijnstillers worden geïnjecteerd om ze te doden", zegt Kamerlid Frank Wassenberg.

Dierenbeulen
Lees ook:
Dierenbeulen harder aangepakt: Tweede Kamer wil levenslang houdverbod

Vooral fokkers maken zich er volgens Wassenberg schuldig aan. "Gezonde dieren, zoals cavia's, hamsters of konijnen, worden gedood omdat ze bijvoorbeeld niet de gewenste kleur of geslacht hebben, waardoor ze tegen een minder hoge prijs verkocht kunnen worden. Ik denk dat dit wekelijks, misschien wel dagelijks gebeurt. Elke keer is er eentje te veel."

Sporttas met stenen

Het wordt hoog tijd dat deze nieuwe wet snel ingaat, stelt Wassenberg. "De politie gaat echt niet achter iedere voordeur controleren. Maar als de politie straks een nest cavia's in een met stenen verzwaarde sporttas in de sloot vindt, dan kan degene die dat doet daarvoor wel gestraft worden."

Minister Piet Adema (Landbouw) moet nog gaan bekijken voor welke dieren de nieuwe wet precies gaat gelden. Die zal niet vóór 2024 ingaan, is de verwachting. 

'Extra kwetsbare slachtoffers'

Overigens klinkt er ook kritiek. Tegenstanders stellen dat het in sommige gevallen beter is dat het baasje of de fokker het dier zelf uit zijn lijden verlost omdat dat een hoop onnodig lijden en stress kan voorkomen. 

"Dieren zijn geen dingen, maar wezens met gevoel", zegt Wassenberg. “Het zijn extra kwetsbare slachtoffers die zichzelf niet kunnen beschermen. Daarom is het aan ons, aan de Tweede Kamer."

Bekijk ook: Levenslang verbod voor dierenbeulen

01:20