Ga naar de inhoud
'Geen afstel'

Harde kritiek oppositie op uitstel gratis kinderopvang

Kinderen op de opvang. Beeld © ANP

Oppositiepartijen hebben stevige kritiek op het uitstel van invoering van gratis kinderopvang. Twee weken geleden maakte het kabinet bekend dat de kinderopvang niet vanaf 2025 voor iedereen gratis wordt, maar pas twee jaar later, in 2027. "Het is gewoon een ordinaire bezuinigingsmaatregel", sneert de PvdA.

Ook GroenLinks en de SP hebben geen goed woord over voor het uitstel. Volgens SP-Kamerlid Kwint is het 'gewoon over de verkiezingen heen gekieperd' en komt dit het kabinet ook wel goed uit. Uitstel van gratis kinderopvang levert op korte termijn een flinke besparing op. Dat zou de ware reden zijn van het uitstel.

Minister Van Gennip van Sociale Zaken spreekt dat tegen. Zij wijst naar de personeelstekorten waar kinderopvangorganisaties nu al mee kampen. Verwacht wordt dat er meer kinderen gebruik zullen gaan maken van de opvang als deze grotendeels gratis wordt. De vraag is of het lukt om op tijd voldoende extra personeel te vinden om die extra vraag aan te kunnen. Ook uitvoerders waarschuwden dat 2025 niet haalbaar is.

Moeilijk voor ouders

Van Gennip had het ook liever anders gezien, zegt ze. Maar het was volgens haar niet verantwoord om vast te houden aan 2025. "Ik begrijp dat het heel veel ouders moeilijk is. Maar ik zou het mezelf niet vergeven als we over twee of drie jaar met een stelsel waren geconfronteerd dat niet werkt, met nog langere wachtlijsten en slechte kwaliteit. Dat hadden we elkaar niet mogen aandoen." Bekijk hier fragmenten uit het Kamerdebat:

Zware kritiek op coalitie vanwege uitstel gratis kinderopvang

01:16
De oppositie heeft zware kritiek op het uitstel van de invoering van gratis kinderopvang. Volgens verschillende partijen is het een ordinaire bezuinigingsmaatregel.

"Ik baal ook enorm dat 2025 niet lukt", zegt D66-Kamerlid Sahla. "Maar deze vertraging is noodzakelijk en onvermijdelijk." Ze krijgt bijval van VVD-Kamerlid Van den Hil: "We moeten ook realistisch zijn. Liever op een goede manier dan overhaast." Het uitstel zou kinderopvangorganisaties meer tijd geven om zich op de nieuwe situatie voor te bereiden.

'Geen afstel'

Voorstanders van gratis kinderopvang zijn bang dat van uitstel afstel komt. De minister bezweert dat dit niet het geval is. "Dit is wat we gaan doen. We gaan niet terug naar de tekentafel." Komende twee jaar wil ze alle voorbereidende stappen nemen die nodig zijn om gratis kinderopvang in te voeren. "Die besluitvorming wil ik deze kabinetsperiode afronden."

Wat gaat er veranderen?

Het kabinet wil de kinderopvang vanaf 2027 grotendeels gratis maken. De kinderopvangtoeslag – die veel problemen veroorzaakte – verdwijnt. De overheid betaalt voortaan het grootste deel van de rekening van de ouders, ongeacht de hoogte van hun inkomen: 96 procent. 4 procent van de kosten is voor de ouders zelf. Om hen niet weer met grote administratieve rompslomp op te zadelen, betaalt de overheid eerst de volledige factuur. Een nog aan te wijzen uitvoeringsorganisatie int vervolgens de 4 procent eigen bijdrage bij de ouders.

Minister
Lees ook:
Minister Van Gennip: gratis kinderopvang pas in 2027