Het kabinet kan voorlopig door met de wet die de oprichting van een stikstoffonds van ruim 24 miljard euro mogelijk maakt. De coalitiepartijen hielden ook vandaag elkaar vast. Maar onduidelijkheid over de datum van het stikstofdoel blijft, tot frustratie van vrijwel de voltallige oppositie.
Ook in het tweede deel van het debat over het stikstoffonds - het eerste deel van het debat duurde zo lang dat de beantwoording van minister Van der Wal werd uitgesteld naar vandaag - stonden oppositie en coalitie lijnrecht tegenover elkaar.
Opnieuw stak vooral de onduidelijkheid over het stikstofjaartal veel partijen als een graat in de keel. Het CDA heeft aangegeven te willen heronderhandelen over de gemaakte afspraken daarover in het coalitieakkoord, maar wanneer dat gaat gebeuren, is onduidelijk.
Uitstel
BBB-voorvrouw Caroline van der Plas wees erop dat het coalitieakkoord, waarin is afgesproken dat 74 procent van de kwetsbare natuur al in 2030 in plaats van 2035 op een gezond niveau moet zijn, nog géén wet is. Dat die verschuiving gaat plaatsvinden, is ook 'niet in kannen en kruiken'.
Ook Pieter Omtzigt hekelde de 'vertraging' van het kabinet bij het indienen van het wetsvoorstel. "Het kabinet durft niet te kiezen", stelde hij.
Maar volgens Van der Wal is daar geen sprake van. "Ik vertraag niet", sprak ze stellig. "Ik versnel ook niet, ik volg gewoon het normale wetsproces." Wel noemde ze het 'verstandig als de provincies van 2030 uitgaan'.

Andere doelen
Voor 2030 moeten namelijk ook nog andere doelen worden gehaald, zei Van der Wal. Zo moeten provincies in 2027 voldoen aan de Kaderrichtlijn Water. Daarin staan regels waaraan de waterkwaliteit moet voldoen. Maatregelen daarvoor, zoals de hoeveelheid mest verminderen, dragen ook bij aan de stikstofdoelen.
Hetzelfde geldt voor klimaatmaatregelen. In 2030 moet de landbouw 5 megaton minder broeikasgassen uitstoten. Dan gaat het natuurlijk om CO2, maar ook om methaan, wat door koeien wordt uitgestoten.
Wat Van der Wal betreft 'staat' 2030 nog altijd, maar ze herhaalde ook dat haar 'focus' nu het jaartal 2025 is. Dan al moet 40 procent van de kwetsbare natuur in goede staat zijn. Het is ook het eerste ijkmoment dat is aangeraden door stikstofbemiddelaar Johan Remkes.

'Zeer spoedig onderhandelen'
Toch bleef voor veel oppositiepartijen de irritatie over de aanhoudende onduidelijkheid over het precieze jaartal tot het einde van het debat bestaan.
Laura Bromet (GroenLinks) zei 'woest' te zijn op het CDA vanwege het op het spits drijven van de discussie over 2030. Net als de PvdA wilde zij nog geen definitief oordeel over de wet geven. Andere partijen, als Partij voor de Dieren, BBB en Pieter Omtzigt, steunen de wet sowieso niet.
CDA-Kamerlid Derk Boswijk beloofde in de Kamer dat er 'heel spoedig' helderheid komt over de vraag van zijn partij om te gaan heronderhandelen.