Ga naar de inhoud
Steeds duurder

D66 pleit voor snelle invoering prijsplafond kinderopvang

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte/ Richard Brocken

Er moet zo snel mogelijk een prijsplafond komen in de kinderopvang, liefst al vanaf 2025. Daarvoor pleit regeringspartij D66. De kinderopvang wordt razendsnel duurder en dreigt voor veel ouders onbetaalbaar te worden. Of het voorstel ook op een meerderheid in de Tweede Kamer kan rekenen, is nog onzeker.

De stijgende energieprijzen drijven de prijs op. En ook het groeiend tekort aan personeel zorgen ervoor dat de kosten van de opvang omhoog gaan. Vaak stijgt de prijs sneller dan de toeslag die de overheid ouders geeft.

D66-Kamerlid Fonda Sahla vreest dat veel ouders hun kinderen van de opvang halen als deze trend doorzet. “Kinderopvang is ontzettend belangrijk. Daarom vinden wij dat er een prijsplafond moet komen zodat kinderen naar de opvang kunnen blijven gaan.”

Vanaf 2027 grotendeels gratis

Het kabinet wil vanaf 2027 de kinderopvang grotendeels gratis maken voor alle kinderen. Er waren al zorgen dat dit zou leiden tot extra prijsstijging en er gingen daarom al stemmen op om gelijktijdig met deze hervorming een prijsplafond in te stellen. Onder andere brancheorganisatie BMK pleitte daarvoor.

Gratis
Lees ook:
Gratis kinderopvang met twee jaar uitgesteld naar 2027

Een deel van de ouders komt nu al in de problemen door de hard stijgende tarieven. D66 wil daarom niet wachten tot 2027 en zo snel mogelijk een prijsplafond invoeren. Dat kan volgens Sahla al vanaf 2025, en geeft ouders dan meer zekerheid over de kosten van de opvang.

Meer tijd voor sector

Verwacht wordt dat er veel meer kinderen naar de opvang zullen gaan als deze grotendeels gratis wordt. Om de sector meer tijd te geven zich daarop voor te bereiden besloot het kabinet daarom twee weken geleden al deze hervorming twee jaar uit te stellen en pas in 2027 in te laten gaan.

Bekijk hier hoe minister van Sociale Zaken Karien van Gennip aankondigde dat de hervorming wordt uitgesteld: 

Minister Van Gennip: gratis kinderopvang pas in 2027

02:27
Kinderopvang wordt niet vanaf 2025 bijna gratis voor werkende ouders, maar pas twee jaar later, legde Van Gennip vorige maand uit.

Meerderheid Kamer nog onzeker

"Of het voorstel van een prijsplafond op een meerderheid kan rekenen in de Tweede Kamer is nog onzeker", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "De kinderopvang is nu nog in particuliere handen, en een prijsplafond betekent verregaande regulering van die markt waar niet iedereen staat te juichen." Vanmiddag is er een debat over.

Opluchting
Lees ook:
Opluchting sector over uitstel bijna gratis kinderopvang: 'Was spelen met vuur'