Als het aan de ministers van onderwijs ligt, krijgen goede docenten na één jaar automatisch een vast contract. Basis- en middelbare scholen moeten daartoe worden verplicht. Ook komen er nieuwe regels voor het maximum aantal uitzendkrachten en zelfstandigen dat door scholen wordt ingehuurd.
Dat voorstel doen onderwijsministers Dennis Wiersma en Robbert Dijkgraaf nadat een meerderheid van de Tweede Kamer er om had gevraagd. Het gaat om een wetsvoorstel, waar leraren, schoolbestuurders en andere belanghebbenden hun mening nog over mogen geven voordat het naar de Tweede Kamer gaat.
Strenge regels
Leraren moeten volgens de nieuwe regels in principe een vast contract krijgen aangeboden voor vier of vijf dagen in de week. Alleen als de leraar daar zelf voor kiest of als de school 'zwaarwegende argumenten' heeft, mag daarvan worden afgeweken. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval als de docent een specifiek vak geeft waar weinig werk voor is.

De verplichting moet volgens Wiersma en Dijkgraaf gelden voor basisscholen en middelbare scholen. Zij moeten er ook voor zorgen dat minimaal 80 procent van het personeel in vaste dienst is.
En er mag nog maar maximaal 5 procent van het overheidsgeld dat scholen ontvangen mag naar zelfstandigen of uitzendkrachten gaan. De wet moet gelden vanaf 2024.
'Zo is de lol er snel van af'
De nieuwe regels moeten het aantrekkelijker maken om te kiezen voor het onderwijs en niet na verloop van tijd voor een andere carrière te kiezen. De ministers hopen zo te voorkomen dat er steeds wisselende gezichten voor de klas staan.
Minister Wiersma zegt 'nog te veel verhalen' te horen van 'leraren die van het ene naar het andere tijdelijke contract gaan' of een fulltime baan bij elkaar moeten sprokkelen door op meerdere scholen te werken. "Dan is de lol er snel van af."
