Ga naar de inhoud
Jaarlijks 30 miljoen euro

Van der Burg na woelige dag: bed-bad-brood-regeling blijft toch

Teruggefloten Van der Burg: 'Het was gisteren een rotdag'

02:02

Na een woelige dag heeft staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) gisteravond in een kort briefje aan de Tweede Kamer laten weten dat de bed-bad-brood-regeling voor mensen zonder verblijfsvergunning tóch blijft bestaan. En dat terwijl hij eerder op de dag zei er per 2024 geen geld meer uit te willen geven.

De regeling, die jaarlijks zo'n 30 miljoen euro kost, wilde de staatssecretaris schrappen omdat er nu eenmaal moest worden bezuinigd, zei een woordvoerder van Eric van der Burg van Asiel gisteren. Dat leverde een hoop tumult op, onder meer bij de coalitiepartijen D66 en ChristenUnie. Kamerleden van beide fracties lieten direct weten niet van de regeling af te willen.

180 graden gedraaid

Gisteravond schreef de staatssecretaris plotseling een briefje aan de Tweede Kamer. Daarin stond dat er niets aan de hand is met de bed-bad-brood-regeling, waar onder meer uitgeprocedeerde asielzoekers gebruik van maken. 

De zogeheten Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV) wordt gewoon volgens afspraak in het regeerakkoord uitgebreid naar een landelijk dekkend netwerk. "Het kabinet is nog steeds voornemens deze afspraak uit te voeren", schreef Van der Burg. Het briefje is een draai van 180 graden na de uitspraken van de woordvoerder eerder op de dag. 

Ongedocumenteerde
Lees ook:
Ongedocumenteerde migranten in Nederland: 'Je kunt je dromen niet waarmaken'

Haagse bronnen melden aan persbureau ANP dat dit komt omdat Van der Burg door zijn coalitiegenoten onder druk is gezet om geld uit te blijven geven aan de regeling.

Uiterste gevoelig

De kritiek op het einde van de regeling kwam gisteren uit het hele land. Niet alleen de Haagse politiek, maar ook gemeenten reageerden laaiend, niet in de laatste plaats omdat zij vooraf niet waren geïnformeerd over het besluit van de staatssecretaris. In 2019 startten Amsterdam, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Utrecht met een pilot voor mensen zonder verblijfsvergunning.

De voorziening ligt al jaren uiterst gevoelig. De pilot was een compromis tussen PvdA en VVD, de coalitiepartijen van Rutte-II. Dat kabinet viel bijna over de kwestie in 2015. Voor de camera van RTL Nieuws vertelt Van der Burg dat hij gisteren zelfs een 'rotdag' heeft gehad. 

 

Teruggefloten Van der Burg: 'Het was gisteren een rotdag'

02:02

'Wel merkwaardig'

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) noemt het verstandig dat de staatssecretaris snel op zijn besluit is teruggekomen, zei een woordvoerder. De gang van zaken werd wel merkwaardig genoemd, 'maar daar zullen we van de staatssecretaris in een volgend overleg vast opheldering over krijgen'

Don Ceder van de ChristenUnie is 'blij dat de staatssecretaris tot andere inzichten is gekomen en toch gaat zorgen voor een fatsoenlijke opvang', zei het Kamerlid in een eerste reactie. De Tweede Kamer debatteert vandaag verder over de asielopvang.