Ga naar de inhoud
Gebeurde eerder in 2022

Voorzitter ontneemt FvD-Kamerlid het woord na racistische opmerking

FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren. Beeld © ANP Foto

In de Tweede Kamer is door de Kamervoorzitter opnieuw ingegrepen na een racistische opmerking in een debat. Ondervoorzitter Kamminga heeft Forum-Kamerlid Gideon van Meijeren het woord ontnomen nadat hij sprak over 'negroïde primaten'.

Van Meijeren maakte zijn opmerking in een debat over racisme en discriminatie bij de politie. Hij verwees ermee naar de groep jongeren die vrijdagavond iemand op het treinspoor duwde in Amsterdam.

Weigeren

Voorzitter Roelien Kamminga en verschillende Kamerleden vroegen hem daarop die woorden terug te nemen. Dat weigerde hij, waarop Kamminga Van Meijeren het woord ontnam.

Het is niet de eerste keer dat Van Meijeren in de Kamer het woord wordt ontnomen. Begin vorig jaar gebeurde dat voor het eerst tijdens een coronadebat, nadat Van Meijeren elders had opgeroepen tot het 'opsporen, vervolgen en opsluiten' van de mensen die verantwoordelijk waren voor het coronabeleid. 

Kamervoorzitter
Lees ook:
Kamervoorzitter grijpt in vanwege inbreng Forum, debat geschorst

Zeldzaamheid

Het komt zelden voor dat Kamerleden het woord wordt ontnomen. Vorig jaar gebeurde het nog twee keer: in juni ontnam voorzitter Paul van Meenen PVV'er Gidi Markuszower het woord toen hij sprak over een 'enge ministersploeg'. Van Meenen stelde dat dat beledigend was en verzocht Markuszower zijn woorden terug te nemen. Na een discussie en een schorsing herformuleerde Markuszower zijn woorden en werd het debat voortgezet.

In september verliet het voltallige kabinet daarnaast de plenaire zaal nadat Thierry Baudet suggereerde dat Sigrid Kaag een Russische spion zou zijn. Vervolgens werd ook hem het woord ontnomen.

Het debat over racisme bij de politie wordt vanavond voortgezet zonder Van Meijeren.

Bron: RTL Nieuws