Ga naar de inhoud
Bezoek aan Nederland

Zelensky tegen Rutte: 'Nederlandse steun heeft al duizenden levens gered'

Zelensky en Rutte op het Catshuis. Beeld © ANP

De steun van Nederland voor Oekraïne heeft al duizenden levens gered. Dat zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky tijdens zijn bezoek aan premier Rutte en de Belgische premier De Croo op het Catshuis. Zelensky vroeg opnieuw om F16's en benadrukte dat er geen reden is om te wachten met het opleiden van Oekraïense piloten.

"We hopen dat Nederland en België ons initiatief steunen voor deze gewapende coalitie. We moeten moderne vliegtuigen hebben en er is geen reden om beslissingen uit te stellen", zei Zelensky tijdens de persconferentie.

President
Lees alles over het bezoek van Zelensky in ons liveblog:
President Zelensky vertrokken uit Nederland

F16's

Eerder vroeg Oekraïne aan bondgenoten om F16's om het land te verdedigen tegen Rusland. Nederland is daarover aan het nadenken, net als andere landen, maar er is nog geen beslissing genomen. "Er zijn geen taboes", herhaalde Rutte vandaag.

Zelensky hoopt dat er in de tussentijd al Oekraïense piloten opgeleid kunnen worden zodat die aan de slag kunnen als de F16's worden geleverd.

4 mei

Rutte zei tegen Zelensky dat Nederland Oekraïne zal blijven steunen. Dat de Oekraïense president juist op 4 mei komt, op  Dodenherdenking, had volgens de premier niet symbolischer gekund. "Dat had niet beter kunnen samenvallen. Juist op deze dagen," zei Rutte.

Juist deze datum leverde vandaag ook gedoe op. BBB-leider Caroline van der Plas had kritiek op het moment van het bezoek. Zij weigerde een bijeenkomst met Zelensky bij te wonen vanwege die Dodenherdenking. Ook PVV-leider Geert Wilders bleef om die reden weg.

Zelensky houdt toespraak in Den Haag: 'Denk vanavond ook aan Oekraïense slachtoffers'

01:36

Poetin berechten

Vanochtend zei Zelensky tijdens een toespraak in het World Forum in Den Haag dat hij ervan overtuigd is dat de Russische president Vladimir Poetin in Den Haag zal worden berecht voor 'zijn misdadige acties'. Hij zei er zeker van te zijn dat die berechting van Poetin er komt, zodra 'we winnen, en we zullen winnen'.

Zelensky zei dat er er een tribunaal moet komen als antwoord op de agressie van Rusland. "Daarvoor is een volwaardig tribunaal nodig." Van het sluiten van compromissen kan volgens de Oekraïense president geen sprake zijn.

Verder zei de Oekraïense president blij te zijn dat hij in Nederland is. "Het land van vrijheid en rechtvaardigheid." Zelensky zei als grap ook dat 'iedereen liever een andere Vladimir' in Den Haag had gezien in een verwijzing naar Poetin. Zelensky's voornaam Volodymyr is de Oekraïense schrijfwijze van Vladimir.

NAVO

Zelensky wil dat zijn land toetreedt tot de NAVO. "Ik denk dat we elkaar zullen zien in de NAVO. Ik wil de boodschap krijgen dat het na de oorlog wel kan." Premier Rutte antwoordde daarop dat NAVO-lidmaatschap  volgens hem gevoelig ligt. "Wij steunen de NAVO-ambities".

Oekraïense
Lees ook:
Oekraïense president Zelensky dankt Nederland voor steun: 'Poetin zal in Den Haag worden berecht'