Ga naar de inhoud
Stikstofuitstoot

Groen licht uit Brussel voor 'woest aantrekkelijke' uitkoopregeling boeren

Beeld © Laurens van Putten

Goed nieuws voor het kabinet: de Europese Commissie geeft groen licht voor de 'woest aantrekkelijke' regeling waarmee boeren die veel stikstof uitstoten, kunnen worden uitgekocht. Daarmee kan het kabinet eindelijk van start met een belangrijke pijler onder het stikstofbeleid.

Dat bevestigen bronnen aan RTL Nieuws na berichtgeving van de NOS.

Uitstel

Eigenlijk had het kabinet al in april willen starten met het loket waar boeren die zich willen laten uitkopen, zich kunnen melden. Maar RTL Nieuws meldde vorige week al dat die deadline niet gehaald kon worden, omdat de goedkeuring uit Brussel nog op zich liet wachten.

Ingewijden verwachten vandaag dat minister Van der Wal vandaag nog de officiële goedkeuring van de Commissie zal ontvangen. Het loket voor de geïnteresseerde boeren zal dan eind mei openen.

Stikstofbeleid
Lees ook:
Stikstofbeleid verder vertraagd: uitkoopregeling uitgesteld

De uitkoopregeling is een heel belangrijke pijler onder het stikstofbeleid van het kabinet. Al in november heeft het kabinet een regeling aangekondigd om ongeveer 3000 piekbelasters een uniek aanbod te doen om te stoppen. Boeren en bedrijven die veel stikstof uitstoten, krijgen een aanbod om te verduurzamen, te verhuizen of te stoppen.

Woest aantrekkelijk

Naar verwachting krijgen boeren die gebruik maken van het aanbod ongeveer 120 procent van de waarde van hun bedrijf uitgekeerd. Van der Wal noemde dat aanbod vorig jaar 'woest aantrekkelijk'. Voorwaarde is wel dat ze (bijna) helemaal stoppen met het uitstoten van stikstof.

Daarmee hoopt het kabinet stikstofruimte vrij te maken om weer vergunningen voor bijvoorbeeld woning- en wegenbouw te kunnen uitgeven. Ook de zogenoemde PAS-melders, boeren die onder het oude beleid geen vergunning nodig hadden, maar nu wel, zouden daarmee een vergunning kunnen krijgen.

Staatssteun

Brussel moet toestemming geven voor de uitkoopregelingen vanwege de strenge EU-regels voor staatssteun. Een aantal keer heeft het kabinet extra informatie over de regelingen moeten aanleveren.

Of dat nog tot grote wijzigingen heeft geleid, is niet bekend. De verwachting is dat Van der Wal later vandaag of morgen een brief naar de Kamer zal sturen met meer informatie.

Tweede
Lees ook:
Tweede Kamer zet debat over stikstoffonds voort in mei na reces