Ga naar de inhoud
Ervaren parlementariër

Weer een CDA'er weg: Kamerlid verruilt zetel na tien jaar voor Maasdriel

Jaco Geurts tijdens een vragenuurtje eind vorig jaar. Beeld © ANP / Peter Hilz

Voor de tweede keer in een week tijd stopt een CDA'er als Kamerlid. Jaco Geurts, die al sinds 2012 in de Kamer zit, liet gisteren weten te vertrekken. Hij wordt waarnemend burgemeester in de Gelderse gemeente Maasdriel. CDA-leider Wopke Hoekstra zegt dat van een 'leegloop' bij zijn partij geen sprake is.

De 52-jarige Jaco Geurts is een van de meest ervaren parlementariërs bij het CDA. Hij voerde namens de partij het woord over woningbouw en landbouw. Vanaf 1 juni wordt hij waarnemend burgemeester in Maasdriel. Een 'eervolle' taak, zo schrijft hij zelf op Twitter.

Tweede vertrekkende Kamerlid in een week

"Jaco heeft zich ruim tien jaar vanuit de Kamer ingezet voor de landbouw, het platteland en onze volkshuisvesting", reageert CDA-leider Wopke Hoekstra.

Eerder deze week kondigde CDA-Kamerlid Agnes Mulder ook al haar vertrek aan. Zij wordt in Noord-Nederland directeur van werkgeversorganisatie VNO-NCW MKB. Eind januari verliet ook CDA-Kamerlid Raymond Knops het Binnenhof. Hij was eerder nog staatssecretaris van Binnenlandse Zaken.

Verkiezingen fors verloren

Het CDA heeft de afgelopen jaren fors verlies geleden bij verschillende verkiezingen. Bij de Provinciale Statenverkiezingen vorige maand zakte het CDA terug van 74 naar 43 Statenzetels. Het ziet ernaar uit dat de partij van Wopke Hoekstra in de Eerste Kamer vijf van de negen zetels overhoudt. In de Tweede Kamer heeft het CDA 14 zetels.

De Tweede Kamerfractie van het CDA loopt volgens Hoekstra niet leeg, ook al erkent hij dat hij in een week tijd twee ervaren krachten heeft verloren. De vicepremier denkt dat een goede mix van ervaring en jong talent overblijft.

Wie Geurts op gaat volgen, is nog niet duidelijk.

Alleen
Lees ook:
Alleen in deze gemeente werd CDA de grootste: 'Zit hier in het DNA'