Ga naar de inhoud
Fonds 'berust op drijfzand'

Weer verhit debat over stikstofmiljarden: 'Huilverhaal van het CDA'

In de Tweede Kamer is opnieuw een verhit debat over stikstof. Er is twijfel of de 24,3 miljard euro die gereserveerd is voor het stikstoffonds wel wordt uitgegeven waarvoor het bedoeld is. Vooral linkse partijen vinden dat het doel van dit megafonds niet duidelijk is en JA21 noemt het fonds een 'misdaad tegen de belastingbetaler'.

Met het fonds wil het kabinet boeren uitkopen en het verduurzamen van boerenbedrijven regelen. Hiermee moet de stikstofuitstoot in ons land flink omlaag gaan, zodat de natuur kan herstellen.

Maar het fonds kan nog niet rekenen op steun van GroenLinks en de PvdA. Deze twee partijen moeten de coalitie in de senaat aan een meerderheid helpen. De twee partijen eisen dat alleen geld gaat naar plannen die álle doelen verbeteren. Ook moet 2030 als deadline voor de stikstofdoelen in de wet voor het fonds worden opgenomen en willen zij dat de minister van Financiën medebeheerder wordt van het fonds.

'Berust op drijfzand'

JA21 is fel tegen het fonds. Kamerlid Derk Jan Eppink noemt het plan een 'misdaad tegen de belastingbetaler'.  "Dit is een van de meest grote en ingrijpende fondsen in de geschiedenis en het berust op drijfzand. Het is wanbeleid van de overheid."

De Partij voor de Dieren verwijt het kabinet 'politieke lafheid'. "Als je 24,3 miljard uitgeeft, moet je wel écht zorgen dat de problemen worden opgelost."

Bekijk ook: Waarom Duitsland geen stikstofcrisis heeft (en wij wel)

03:24
In andere Europese landen speelt het stikstofprobleem veel minder. Kijk maar naar Duitsland. Hoe zit dat?

Het stikstofdossier staat al tijden onder grote politieke spanning sinds het CDA aankondigde opnieuw te willen onderhandelen over 2030 als deadline. De coalitiepartijen lijken nu vooral geen herhaling van het vorige stikstofdebat te willen, waar het urenlang ging over deadline van 2030 of 2035.

Door de strot duwen

Nu is het volgens de ChristenUnie 'niet aan de orde om te dimdammen over een jaartal'. Ook de VVD vindt dat de discussie wordt 'vervlakt' door de focus op jaartallen. CDA-Kamerlid Boswijk stelde 'dat dingen door de strot duwen de transitie niet gaat versnellen'.

Dat veroorzaakte grote irritatie. GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet vindt dat de CDA'er komt met 'een huilverhaal'. Het is volgens haar niet terecht dat Boswijk klaagt over de discussie die in het land is ontstaan over de datum waarop de stikstofdoelen bereikt moeten zijn, omdat het CDA zelf aankondigde dat 2030 niet heilig is. 

In de coalitie van VVD, D66, CU en CDA is vooralsnog steun voor het stikstoffonds.