Ga naar de inhoud
Rapport MIVD

'Nederland op grote schaal doelwit Chinese spionage'

Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en wetenschappers zijn op grote schaal doelwit van Chinese spionage. De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) heeft vorig jaar verschillende pogingen ontdekt van China om Nederlandse militaire technologie te bemachtigen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de MIVD.

De MIVD heeft het afgelopen jaar verschillende Chinese pogingen onderzocht om buiten de exportrestricties om militair relevante technologie te verwerven. Daarbij heeft de MIVD onder meer enkele 'coverbedrijven' ontdekt die daarvoor werden gebruikt.

De MIVD heeft maatregelen genomen tegen zulke spionagepogingen, bijvoorbeeld door gesprekken te voeren met mogelijke doelwitten of te zorgen dat bedrijven hun beveiliging verbeteren.

Chinese
Lees ook:
Chinese EU-ambassadeur: 'Nederland zwicht voor druk VS, China zal reageren'

Nederland is voor China een aantrekkelijk spionagedoelwit, schrijft de militaire inlichtingendienst, in het bijzonder op het gebied van de halfgeleiderindustrie, kwantumtechnologie, lucht- en ruimtevaart en maritieme industrie. China steelt wapenontwerpen en zendt talentvolle Chinese studenten en professionals naar Nederland en Europa om kennis te halen.

Daarnaast signaleert de MIVD 'een niet aflatende stroom Chinese cyberaanvallen'. "Een paar weken geleden hebben we nog ontdekt dat een Chinese hackersgroep probeerde binnen te dringen in het netwerk van de Nederlandse overheid", zegt generaal Jan Swillens, directeur van MIVD. "Wij zagen de aanval gelukkig op tijd."

Militaire capaciteit in ruimte

China is de militaire capaciteit in de ruimte verder aan het uitbreiden, schrijft de MIVD. De komende jaren zal het aantal satellieten dat China per jaar lanceert, stijgen naar 100. "Het gaat om draagraketten met intelligence, surveillance, reconnaissance- en communicatiesatellieten", legt generaal Swillens uit.

"Het gevolg is dat zij hierdoor een nadrukkelijk militair voordeel krijgen door een betere informatiepositie." De communicatienetwerken in de ruimte hebben een wereldwijde dekking. "Deze kwantumcommunicatie is veel moeilijker of niet te onderscheppen. Dat is voor China een groot militair voordeel", zegt Swillens.

Chinees
Lees ook:
Chinees staatsbedrijf bouwt onze pantservoertuigen: 'Kwalijk en naïef'