Ga naar de inhoud
Tegen gokverslaving

Reclame voor online gokken per 1 juli verboden

Reclame voor online gokken in een tramhokje in Rotterdam. Beeld © ANP

Reclame voor online gokken wordt definitief aan banden gelegd. Vanaf 1 juli gaat de wet in die daarvoor zorgt. Dan mag geen ongerichte reclame meer worden gemaakt voor online kansspelen op radio en tv en op billboards op straat. Dat moet gokverslaving onder jongvolwassenen en kwetsbare mensen tegengaan.

Minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming geeft daarmee gehoor aan de Tweede Kamer, die al langer aandringt op strengere regels.

Ook sponsoring voor online kansspelen mag straks niet meer, bijvoorbeeld in tv-programma's of bij sportclubs. Daarvoor komt een overgangstermijn zodat bijvoorbeeld sportverenigingen andere sponsors kunnen zoeken. Vanaf 1 juli 2024 mag het niet meer bij tv-programma's en evenementen. De sponsoring voor sportclubs, bijvoorbeeld met shirtreclame, mag niet meer vanaf 1 juli 2025.

Strenge voorwaarden

Reclame via internet blijft toegestaan, bijvoorbeeld op social media, maar onder strenge voorwaarden.

Zorgen
Lees ook:
Zorgen om online gokken in de klas: 'Ze denken snel geld te verdienen'

Sinds oktober 2021 kan in Nederland legaal online worden gegokt. Er werd meteen erg veel reclame gemaakt voor de gokbedrijven. Vaak met bekende namen, zoals oud-voetballers Andy van der Meijde en Wesley Sneijder.

Bekende Nederlanders mogen sinds juni vorig jaar al geen reclame meer maken voor de gokbedrijven. Nu is er dus een wet die het helemaal aan banden gaat leggen. De kansspelaanbieders moeten, als deze wet ingaat, actief voorkomen dat de reclame jongeren onder de 24 jaar of andere kwetsbare groepen bereikt. 

Wandelende reclamezuilen

SP-Kamerlid Michiel van Nispen, die zich hard maakte voor het verbod, is blij dat het er nu ook echt komt. "De belangen van de mensen in de samenleving worden eindelijk gesteld boven die van het grote geld."

Van Nispen vindt het jammer dat de minister vasthoudt aan de overgangsperiode voor sportsponsoring. "Die mag nog doorgaan tot halverwege 2025. Dus tot die tijd mogen jeugdidolen gewoon nog blijven rondlopen op het veld als wandelende reclamezuilen voor deze verslavende activiteit."

In stilte verslaafd

En ChristenUnie-leider Mirjam Bikker zegt over het verbod: "Eindelijk komt er een einde aan die golf van irritante gokreclames. Te veel mensen en zeker ook jongeren raken daardoor in stilte verslaafd, met alle ellende van dien. We willen de geldbeluste gokindustrie, die zich zonder scrupules opdringt aan kwetsbare mensen, zo snel mogelijk stoppen. Vandaag vieren we het succes dat we hun reclame stevig inperken. We kunnen niet wachten tot ook het verbod op shirtsponsoring en sportlocaties ingaat. Wat Engeland kan, kunnen wij ook."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.