Ga naar de inhoud
Commissaris Mariëtte Hamer

Kritiek op Kamervoorzitter na reactie op rapport grensoverschrijdend gedrag

Vera Bergkamp staat de pers te woord over het rapport over sociale veiligheid in de Tweede Kamer. Beeld © ANP / Robin van Lonkhuijsen

Regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer is niet onder de indruk van de reactie van Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp op een rapport over sociale onveiligheid in het parlement. Zij vindt dat Bergkamp zich duidelijker had kunnen uitspreken, ook over haar eigen verantwoordelijkheid.

Gisteren bleek uit onderzoek dat een op de drie mensen die in de Tweede Kamer werkt, weleens te maken heeft gehad met grensoverschrijdend gedrag. Vooral Kamerleden en ambtelijk leidinggevenden worden beschuldigd van het vertonen van dit gedrag. 

Verantwoordelijk voor veiligheid

Hamer wijst erop dat de ambtelijke top en het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer waar Bergkamp deel van uitmaakt, verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van het Kamerpersoneel.

De Kamervoorzitter had volgens haar 'echt een heel belangrijk statement' kunnen maken door te zeggen: "ik trek het me aan". Maar in plaats daarvan ontweek Bergkamp volgens Hamer de vraag van politiek verslaggever Thomas van Groningen over het rapport. 

 

De regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag stelt vast dat Bergkamp en andere direct betrokkenen 'zich een beetje verstoppen' door te zeggen dat nu niet duidelijk is wie waarvoor verantwoordelijk is.

Zo zei Bergkamp al vaker dat arbeidsrelaties in de Kamer soms ingewikkeld zijn. Fractiemedewerkers zijn bijvoorbeeld niet in dienst van de Tweede Kamer, maar van de partijen.

Bij elkaar zitten voor beleid

Maar Hamer spreekt van een 'overzichtelijk geheel', aangezien het bestuur en de ambtelijke top verantwoordelijk zijn voor het Kamerpersoneel en de fractievoorzitters voor wat er in de fracties gebeurt. "Die zouden ook bij elkaar kunnen gaan zitten om beleid te maken."

Grappen,
Lees ook:
Grappen, seksisme of racisme? 'Een verziekte werksfeer kun je voorál voelen'