Door de kosten van het prijsplafond en een paar forse tegenvallers gaapt er een miljardengat in de begroting. Deze week buigt het kabinet zich over de vraag hoe het tekort van vier tot zes miljard euro moet worden opgelost. Makkelijk wordt het niet.
Er was binnen het kabinet afgesproken dat er dit voorjaar zou worden gekeken hoe de kosten van het prijsplafond voor energie worden betaald. Hoewel de energieprijzen afgelopen maanden flink zijn gedaald, waardoor de kosten van het prijsplafond niet in de tientallen miljarden euro's zullen lopen zoals wel werd gevreesd, is de rekening daarvan nog altijd erg hoog.
Bekijk ook: Kaag en Rutte over de Voorjaarsnota
Daarnaast zorgt de groeiende asielstroom voor miljarden euro's aan extra kosten. En het kabinet wil extra geld uittrekken voor de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen. Door de oplopende rente is Nederland bovendien miljarden euro's extra kwijt aan het afbetalen van de staatsschuld.
Dit alles zorgt ervoor dat er een gapend gat in de begroting zit, van tussen de 4 en 6 miljard euro.
Ministers op de pijnbank
Afgelopen weken heeft minister van Financiën Kaag alle ministers op de pijnbank gelegd, om te kijken of ze nog geld over hadden. De bedoeling is om dit terug te laten vloeien in de schatkist om zo de ontstane gaten op te vullen. Hoeveel dat heeft opgeleverd, blijft de vraag.
En de onderhandelingen zijn nog niet voorbij. Kaag wees er afgelopen week nog op dat er nog wel wat werk ‘te verzetten was’.
Premier Rutte wilde afgelopen vrijdag alleen zeggen dat er druk aan de Voorjaarsnota wordt gewerkt 'dus ik wil daar eigenlijk niet op vooruitlopen'. "Overigens, het is helemaal niet ongebruikelijk dat er meevallers en tegenvallers zijn."

'Keuze tussen bezuinigen of hoger belasten inkomens'
Naast de tegenvallers zijn er ook altijd ministeries die met nieuwe wensen komen die ook geld kosten, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Dat zal nog wel een stevig potje politiek armpjedrukken worden. Want de VVD is voorstander van bezuinigen als blijkt dat er een gat in de begroting zit. Maar D66 en de ChristenUnie zien liever een hogere belasting van grote vermogens als er extra geld nodig is."
Klimaatmaatregelen
Het kabinet wil tegelijkertijd met de voorjaarsnota ook besluiten over aanvullende maatregelen die nodig zijn om de klimaatdoelen van 2030 te halen. Want duidelijk is dat er nog een flinke schep bovenop moet om de CO2-uitstoot met ten minste 55 procent te verminderen.
Kortgeleden verscheen een ambtelijk advies met daarin voorstellen om dit doel te halen. Dat kan door stimuleringsmaatregelen zoals subsidies, maar ook door bepaald gedrag duurder te maken met behulp van belastingen. Zo werd er bijvoorbeeld gesproken over een vleestaks of een toeslag op vliegen. Naar verluidt wil het kabinet voorkomen dat burgers direct worden geraakt en zou de rekening vooral bij het bedrijfsleven terechtkomen.
Uiterlijk komende vrijdag hoopt het kabinet er uit te zijn.