Ga naar de inhoud
Ook minder nicotine

Roken ontmoedigen: donkere sigaretten en geen suiker, smaakje of filter

Archieffoto Beeld © iStock

Om roken te ontmoedigen moeten sigaretten een donkere kleur krijgen of moet er een afschrikwekkende tekst op komen te staan. Ook moeten toevoegingen zoals suiker of smaakjes worden verboden, net als filters, en moet de hoeveelheid nicotine omlaag. Dat adviseert het RIVM na onderzoek aan het ministerie van Volksgezondheid.

Door onder meer de strengere eisen aan het uiterlijk en de samenstelling van de sigaret moet het minder aantrekkelijk worden om te gaan roken en als je rookt, minder verslavend. De maatregelen zouden moeten zorgen voor een rookvrije generatie in 2040, een doel van het kabinet.

Vier aanbevelingen van het RIVM:

  • Verbied filtersigaretten. De filters wekken namelijk de indruk dat bepaalde sigaretten minder schadelijk zijn. Ze zijn ook slecht voor het milieu.
  • Breid de standaardeisen aan het uiterlijk van een sigaret uit om deze nog minder aantrekkelijk te maken. Dit kan door fabrikanten te verplichten sigaretten een donkere kleur te geven of een gezondheidswaarschuwing op de sigaret te laten plaatsen.
  • Verlaag het nicotinegehalte in sigaretten tot een heel laag gehalte, 0,4 in plaats van 16 milligram per gram tabak, om de verslavende werking te verminderen.
  • Verbied ingrediënten zoals suikers en smaakstoffen, die sigaretten aantrekkelijker maken voor beginnende rokers en het moeilijker maken voor mensen die al langer roken om te stoppen.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Maarten van Ooijen is blij met de aanbevelingen. Hij wil sigaretten met toevoegingen zoals suiker of smaakjes zo snel mogelijk verbieden. Hoewel hij ook graag de andere maatregelen zou invoeren, is daar overeenstemming in Europa voor nodig.

Engeland
Lees ook:
Engeland deelt miljoen e-sigaretten uit tegen roken: 'Werkt niet'