Ga naar de inhoud
Steeds meer partijen stoppen

VVD stopt met TikTok: 'Veiligheid Nederland belangrijker'

Premier Rutte in de Kamer op zijn mobiele telefoon. Beeld © Peter Hilz

Politieke partijen maken zich zorgen over de omstreden filmpjesapp TikTok. Steeds meer politici en partijen stoppen ermee, zoals de VVD, die tienduizenden volgers heeft. "We hebben heel veel volgers en een groot bereik, maar de veiligheid van Nederland vinden we belangrijker", zegt VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) riep ambtenaren onlangs op geen TikTok meer te gebruiken op hun zakelijke telefoons. Het verbod voor ambtenaren geldt dus nog niet voor politieke partijen en ook niet voor leden van het kabinet.

Maar de app komt ook steeds meer in het Tweede Kamergebouw onder vuur te liggen. De VVD maakt vandaag bekend helemaal te stoppen met het platform. Waarom? "De veiligheidsdiensten hebben ons gewezen op de gevaren van dit van oorsprong Chinese bedrijf", zegt VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski. "Het gaat dan voor al om spionage of het jatten van staatsgeheimen. Omdat de veiligheid voor ons voorop staat, stoppen we helemaal."

'Goede voorbeeld geven'

Wel jammer, geeft het Kamerlid toe: de partij heeft heel veel volgers en vooral in verkiezingstijd wordt dat benut om de VVD-boodschap te verkondigen. "Maar digitale veiligheid is belangrijker. Als politieke partij moeten we het goede voorbeeld geven."

Rajkowski  waarschuwt al langer voor spionagevaar vanuit China. Ze wil daarom een breder onderzoek. "Niet alleen naar TikTok, maar ook naar andere apps en software uit landen als China, maar ook Iran, Noord-Korea en Rusland. Onderzoek is hard nodig voordat wij besluiten: dit mag wel en dit mag niet." 

Bekijk ook: ChristenUnie wil een verbod op TikTok

01:00
Omdat gegevens van TikTokgebruikers naar China gaan en we 'geen idee hebben wat ermee gebeurt', pleitte de ChristenUnie al eerder voor een verbod.

De VVD is geen uitzondering. D66 wil zelfs dat alle Kamerleden stoppen met de app. "TikTok moet worden geweerd op de werktelefoons van alle Eerste en Tweede Kamerleden. Dat is een noodzakelijke stap", zei de partij vorige week.  Andere partijen, zoals het CDA en de Partij voor de Dieren, steunen die oproep.

De ChristenUnie is zelfs voor een algeheel TikTokverbod. "Het is onze taak om burgers te beschermen. TikTok in deze vorm moet helemaal van de markt", zegt Kamerlid Don Ceder.

Privacygevoelige informatie

De populaire app heeft in ons land ruim 3,5 miljoen gebruikers. Het  is de populairste app onder kinderen, sommigen zitten er wel drie uur per dag op. Maar TikTok ligt al langer onder vuur vanwege de vrees voor spionage door de Chinese overheid via de app.

Door de app te installeren op een telefoon zijn bijvoorbeeld je locatie en andere privacygevoelige informatie beschikbaar, waarschuwen experts. Ook is de app heel verslavingsgevoelig.

Kabinet:
Lees ooK:
Kabinet: TikTok liever niet op werktelefoon ambtenaren

Overigens willen niet alle politieke partijen afrekenen met TikTok. Vooral rond verkiezingstijd proberen partijen als GroenLinks, Forum en de BBB kiezers via TikTok te trekken. Sommige filmpjes worden wel meer dan een miljoen keer bekeken. 

"We zitten en blijven op TikTok omdat veel jonge mensen gebruik maken van TikTok", zegt een woordvoerder van GroenLinks. "Wij vinden het belangrijk dat zij geïnformeerd worden over politiek. Intern trekken we wel dezelfde lijn als die rond  rijksambtenaren. Dus: geen TikTok op telefoons die zijn uitgegeven door de Tweede Kamer."