Ga naar de inhoud
Debat verkiezingsuitslag

Debat met Rutte spitst zich weer toe op 2030: 'Totaal onverantwoord'

Beeld © ANP

Het debat over de verkiezingsuitslag met premier Rutte spitste zich vanavond opnieuw toe op de jaartallen 2030 en 2035. De oppositie wilde weten met welk jaartal de provincies rekening moeten houden voor de plannen voor de halvering van hun stikstofuitstoot. Tot ontsteltenis van de oppositie kon Rutte daar geen duidelijkheid over geven.

De oppositie wijst erop dat provincies vóór 1 juli plannen voor die reductie moeten indienen. Voor die provincies is het wel van belang om te weten wat de einddatum en andere kaders moeten zijn waarmee zij rekening moeten houden.

Vertraging

Een van de redenen dat Rutte daar geen duidelijkheid over kan geven, is dat regeringspartij CDA vorige week heeft aangegeven opnieuw te willen onderhandelen over het jaartal 2030, dat was afgesproken in het regeerakkoord.

Het CDA wil dat het later wordt. D66 wil dat het jaartal overeind blijft. De onderhandelingen daarover zullen plaatsvinden nadat de provincies klaar zijn met het vormen van coalities.

D66:
Lees ook:
D66: als CDA af wil van 2030, moet partij met alternatief komen

Het zou kunnen dat de stikstofwet van het kabinet, waarin 2030 als deadline voor de stikstofdoelen staat, vertraging oploopt omdat het CDA over de deadline nog wil onderhandelen. "Het zou kunnen dat de onderhandelingen interfereren", aldus Rutte, waarmee hij zegt dat onderhandelingen de wetsbehandeling in de weg kunnen zitten.

'Diep donker bos'

Volgens de oppositie vertraagt daardoor de stikstofaanpak. Rutte kon ondanks aandringen van GroenLinksleider Jesse Klaver, SGP’er Kees van der Staaij en het onafhankelijke Kamerlid Pieter Omtzigt geen duidelijkheid geven over het jaartal. "Ik ben verloren in een heel diep donker bos", verzuchtte Omtzigt daarop.

Volgens Rutte heeft het ook te maken met de vraag of er een Landbouwakkoord wordt gesloten en wanneer de nieuwe regelingen klaar zijn voor boeren die vrijwillig willen stoppen of hun bedrijfsvoering willen verduurzamen. Wanneer Rutte wel duidelijkheid kon geven over het jaartal waar het kabinet zich straks op zal richten, wist hij niet. "Hoe dat gaat, kan ik op dit moment niet inschatten", zei Rutte.

Omtzigt wijst op alle zaken die vanwege stikstof nu stilliggen door de vier regeringspartijen. "Deze vier personen in vak K", wees Omtzigt naar Rutte en zijn drie vicepremiers, "gijzelen alle twaalf coalitieonderhandelingen en het Landbouwakkoord. Het is volstrekt onverantwoord wat hier gebeurt."

Harde
Lees ook:
Harde aanval op het kabinet: 'Regeer of stap op'