De boodschap van premier Rutte dat het kabinet de provinciale afspraken wil afwachten voordat het zelf een knoop doorhakt in het stikstofbeleid, stuit van alle kanten op onbegrip. 'Totale chaos', zegt boerenorganisatie Agractie. 'Amateurisme en volstrekte incompetentie', noemt milieuorganisatie MOB het.
Premier Mark Rutte zei na urenlang kabinetsberaad 'versnelling aan te brengen' in het terugbrengen van de uitstoot van stikstof. Maar de vraag hoe die versnelling er dan uit zou komen te zien, beantwoordde hij niet. Wel gaf hij juist aan dat er eerst gewacht gaat worden op de provincies, waar momenteel volop wordt onderhandeld over nieuwe coalities.

"Enerzijds de pauzeknop, anderzijds versnellen. De pauzeknop lijkt ons meer dan logisch, om in de provincies te komen tot beleid mét draagvlak op het platteland en onder boeren", aldus Agractie in een verklaring. "Zonder dwang en beperkingen op landbouwgrond."
'Weer paar maanden uitstel'
Volgens Johan Vollenbroek van milieuorganisatie MOB komt het kabinetsbesluit neer 'op weer een paar maanden uitstel'. Onverteerbaar vindt hij dat, omdat het dossier ook al stil was komen te liggen toen Johan Remkes er als bemiddelaar mee aan de slag ging.
"Deze premier laat volstrekte incompetentie zien, hij kan alleen maar uitstellen", aldus Vollenbroek over Mark Rutte. Vollenbroek kwalificeert de beslissing van het kabinet als 'gekleuter' en 'amateurisme'.
Bekijk ook: Stikstofplannen uitstellen naar 2035, makkelijker gezegd dan gedaan
Opnieuw onderhandelen
De boodschap van de premier kwam na dagen van onderhandelen binnen de coalitie. Regeringspartij CDA kan niet meer leven met de stikstofparagraaf die in het coalitieakkoord staat, zei vicepremier en CDA-leider Wopke Hoekstra. Hij wil dat er opnieuw over de paragraaf wordt onderhandeld door de vier coalitiepartijen.
Het CDA verloor flink bij de Provinciale Statenverkiezingen. Volgens Hoekstra moet het kabinet reageren op 'het signaal van de mensen uit het land'. Daar werd deze week al twee keer 's avonds lang door het kabinet over gesproken.
Ook de oppositie in de Tweede Kamer heeft geen goed woord over de uitkomst daarvan. GroenLinks-voorman Jesse Klaver ziet 'totale onmacht' bij het kabinet. Volgens PVV-leider Geert Wilders is een kabinetscrisis onafwendbaar. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas roept Rutte op om leiderschap te tonen.