Ga naar de inhoud
Eis CDA

Kabinet gaat afspraken provincies over stikstof afwachten, bekijkt daarna coalitieakkoord

Premier Mark Rutte. Beeld © ANP

Het kabinet gaat mogelijk opnieuw kijken naar de afspraken over het stikstofbeleid uit het coalitieakkoord als de komende tijd duidelijk is geworden wat de provincies daarmee gaan doen. Het is de uitkomst van urenlang overleg tussen de coalitiepartijen, zei premier Rutte vanavond.

Rutte zei dat het kabinet na urenlang beraad heeft afgesproken 'versnelling aan te brengen' in het terugbrengen van de stikstofuitstoot. Wat die versnelling dan inhoudt, werd niet duidelijk.

Het CDA wil volgens Rutte opnieuw kijken naar de stikstofafspraken, maar niet nu. Eerst willen ze wachten wat er gebeurt in de provincies waar de nieuwe colleges straks ook stikstofplannen moeten maken.

Europese
Lees ook:
Europese Commissie waarschuwt kabinet: geen vertraging stikstofaanpak

Formulering brief

In de brief van het kabinet aan de Tweede Kamer, die na het overleg naar buiten kwam, staat het als volgt geformuleerd: "Het CDA heeft de andere drie coalitiepartijen laten weten te willen heronderhandelen over de stikstofafspraken in het coalitieakkoord. Het CDA heeft daarbij gemeld dat om dat gesprek goed te kunnen voeren deze partij van mening is dat het van belang is de inhoudelijke voortgang en uitkomsten mee te wegen ten aanzien van de provinciale akkoorden, het landbouwakkoord en de in voorbereiding zijnde regelingen voor boeren."

De top van het kabinet overlegde al twee keer deze week hoe het moet omgaan met de grote verkiezingswinst van de BoerBurgerBeweging (BBB). In de coalitie zijn grote spanningen over onder meer stikstof en het jaartal wanneer de doelen gehaald moeten zijn.

Knetteren

Vooral tussen het CDA en D66 lijkt het daarover te knetteren. Het CDA is electoraal veel kwijtgeraakt aan de BBB en heeft moeite met al te streng stikstofbeleid. D66 wil juist vaart maken, en sprak zich eerder uit voor versnelling.

Ook zou gedwongen uitkoop volgens D66 eerder aan de orde kunnen zijn.

Gisteravond zei Rutte na afloop van een tweede overleg dat hij 'dénkt dat we hieruit kunnen komen'. D66-leider Sigrid Kaag zei vanochtend voorafgaand aan de ministerraad 'niet optimistisch, maar ook niet somber' te zijn over het kabinetsoverleg. "Er zijn veel gradaties."

Frits Wester: 'Wat tijd gewonnen, maar probleem kabinet keert terug'

"Een pauze mag je het niet noemen, maar de hete aardappel wordt voorlopig even doorgeschoven", zegt politiek verslaggever Frits Wester. "Het CDA wil het stikstofbeleid versoepelen en wil daarvoor het regeerakkoord aanpassen. D66 voelt er weinig voor. Afgesproken is dat de provincies eerst aan zet zijn en er wordt gekeken waar dei precies mee komen. Zo wordt er wat tijd gewonnen, maar daarmee is het probleem allerminst van tafel en komt het voor de zomer weer terecht op het bordje van het kabinet."

Rutte: kabinet gaat afspraken provincies over stikstof afwachten

09:25