Ga naar de inhoud
Blunders rond beveiliging

Excuses minister voor fouten rond moord De Vries, Wiersum en broer kroongetuige

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz. Beeld © ANP

Minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid heeft excuses aangeboden voor de fouten die politie en justitie hebben gemaakt in de aanloop naar de moorden op de broer van de kroongetuige in het Marengoproces Nabil B., zijn advocaat Derk Wiersum en zijn vertrouwenspersoon Peter R. de Vries. "Het is ten diepste te betreuren dat deze fouten zijn gemaakt en als verantwoordelijk minister heb ik hiervoor aan de nabestaanden excuus aangeboden", zegt minister Yeşilgöz.

"Tegelijkertijd besef ik zeer goed dat het onbeschrijfelijke leed dat de nabestaanden is aangedaan door meedogenloze criminelen, niet kan worden weggenomen." De minister reageert op het snoeiharde rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) naar het disfunctioneren van het Stelsel Bewaken en Beveiligen. In dat rapport, dat op 1 maart uitkwam, stelde de OVV dat voorafgaand aan de drie moorden cruciale signalen zijn gemist. Door miscommunicatie en geblunder kwamen die signalen niet tijdig op de goede plek terecht.

"Het is duidelijk geworden dat er fouten zijn gemaakt, zoals het onvoldoende delen van informatie tussen de opsporing en bewaken en beveiligen. Ook is onvoldoende tegemoetgekomen aan zorgen die leefden bij de te beveiligen personen en dierbaren", reageert Yeşilgöz. Het kabinet neemt de conclusies van de Onderzoeksraad over. Ook zal het de aanbevelingen meenemen bij het opzetten van een nieuw stelsel van bewaken en beveiligen.

Over een schadevergoeding voor de nabestaanden van de drie gedode mannen wil de minister niets zeggen, zoals hieronder te zien is:

Justitieminister Yeşilgöz biedt excuses aan, wil niet praten over schadevergoeding

01:12
Cruciale
Lees ook:
Cruciale signalen voor moorden De Vries, Wiersum en broer kroongetuige gemist, systeem moet op de schop

Drie moorden

- Op 6 juli 2021 werd misdaadverslaggever Peter R. de Vries neergeschoten. Hij was het derde dodelijke slachtoffer in de nabije omgeving van de kroongetuige Nabil B. De Vries was zijn vertrouwenspersoon.

- Advocaat Derk Wiersum werd in september 2019 voor zijn huis doodgeschoten.

- De broer van B., Reduan, werd in maart 2018 vermoord, kort nadat het Openbaar Ministerie de kroongetuigendeal wereldkundig had gemaakt.

Minister Yesilgöz heeft vier weken nodig gehad om te reageren op het OVV-rapport, dat in concept al in december klaar was. Volgens de OVV hebben politie en Openbaar Ministerie grote missers begaan in de aanloop naar de moorden op broer van de kroongetuige Reduan B., advocaat Derk Wiersum en Peter R. de Vries. 

Niet op waarde geschat

Zo werden waarschuwingen van Nabil B. en zijn familie niet op waarde geschat, werkten afdelingen langs elkaar heen en kwam informatie terecht in computersystemen waar andere afdelingen niet in konden. Bovendien stelde de Onderzoeksraad dat het Openbaar Ministerie het vizier meer had gericht op het opsporen en vervolgen van topcriminelen, dan op het beschermen van de kroongetuige en zijn omgeving.

De reacties op het rapport waren niet mals. "Buitengewoon pijnlijk om te lezen", zei Royce de Vries, zoon van Peter R. de Vries. Ook de familie van Nabil B. reageerde geschokt: "Het rapport bevestigt wat wij al vanaf het begin weten: het kroongetuigesysteem voldoet niet, brengt onschuldige levens in gevaar en het Openbaar Ministerie is nalatig geweest aangaande onze veiligheid."

Politie
Lees ook:
Politie en OM misten veel aanwijzingen voor moord Wiersum en Peter R. de Vries

Officier overgeplaatst

Twee weken na het verschijnen van het rapport zei de familie zich niet veilig te voelen onder de bescherming van hoofdofficier van justitie Rutger Jeuken. "U draagt verantwoordelijkheid voor alle misstanden, incidenten en falende beveiliging die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden rondom de beveiliging van familieleden van (broer) Reduan en de kroongetuige in het Marengo-proces", schreef de familie in een brief.

Het Openbaar Ministerie maakte daarop bekend dat de hoofdofficier werd overgeplaatst.

Peter
Lees ook:
Peter Schouten: Peter R. de Vries had nog geleefd bij betere samenwerking OM

Door het stof

Zowel de korpsleiding van de politie als de top van het OM gingen al eerder door het stof. Korpschef Henk van Essen noemde de conclusies van de OVV pijnlijk. "We zijn onvoldoende tegemoet gekomen aan zorgen die leefden bij te beveiligen personen en hun dierbaren. We kunnen en moeten er wel van leren. Binnen een stelsel Bewaken en Beveiligen zouden voor dit type bedreigingen door nietsontziende criminelen, dreigingsinschattingen, optimale informatiedeling en de meest adequate beveiligingsmaatregelen vanzelfsprekend moeten zijn."

Meteen na verschijning van het OVV-rapport zei minister Yesilgöz dat het kabinet sindsdien 'al stevige verbeteringen' heeft ingezet bij het Stelsel Bewaken en Beveiligen. Leden van de Bewakingseenheid, die daar onderdeel van uitmaakt, trokken echter afgelopen maandag aan de bel.

Via RTL Nieuws brachten zij naar buiten dat zij de werkomstandigheden soms onverantwoord vinden. Zo rijden ze soms rond in ongepantserde auto’s en zijn veel politiebewakers volgens hen onvoldoende getraind.

Reactie nabestaanden broer Kroongetuige

De familie van de vermoorde broer van Kroongetuige Nabil B., Reduan B., laat weten dankbaar te zijn voor de excuses van de minister. "Wij hebben als familie jarenlang geknokt om de waarheid naar boven te krijgen voor het onrecht dat ons is aangedaan."

"Wij hopen dat de hervormingen van het systeem ervoor zorgen dat anderen behoed worden voor ons lot."

Advocaten
Lees ook:
Advocaten kroongetuige Nabil B.: top OM moet opstappen om blunders

Ridouan Taghi

Hoofdverdachte in de strafzaak Marengo is Ridouan Taghi, tegen wie medio vorig jaar een levenslange gevangenisstraf is geëist. De rechtbank is van plan in oktober van dit jaar uitspraak te doen. Taghi wordt formeel niet verdacht van de moorden op De Vries, Wiersum en de broer van B., maar er wordt wel vanuit gegaan dat hij betrokkenheid heeft gehad. Taghi zelf heeft dat altijd ontkend.

'Kamer zal minister afrekenen op nieuw stelsel'

"De minister biedt excuses aan aan de nabestaanden", zegt politiek verslaggever Floor Bremer. "Dat bekent ook in juridische zin dat daar een schadevergoeding tegenover kan komen te staan. Dat zou wel eens in de miljoenen kunnen gaan lopen. Daarnaast zegt ze dat ze veel geld uittrekt voor het verbeteren van een dienst die piept en kraakt omdat er steeds meer mensen beveiligd moet worden in Nederland door de toenemende druk van de georganiseerde criminaliteit. Dat is nu in gang gezet. Maar de Tweede Kamer zal haar gaan afrekenen op de uitwerking daarvan. Lukt het haar om het steeds groter wordende stelsel bewaken en beveiligen effectief te maken en goed te laten samenwerken."

Bekijk ook: 'Als je dit hoort, komt de stoom uit je oren'

02:11
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.