Ga naar de inhoud
Top van kabinet

Rutte na tweede crisisoverleg: 'Denk dat we eruit kunnen komen'

Premier Rutte na het tweede crisisberaad in een week tijd. Beeld © ANP / Jeroen Jumelet

Voor de tweede keer deze week kwam de top van het kabinet bijeen voor crisisoverleg. Mark Rutte zei vannacht toen hij naar buiten liep dat hij 'denkt eruit te kunnen komen'. Meer wilde de premier niet kwijt. Vicepremiers Sigrid Kaag en Wopke Hoekstra verlieten het overleg eerder op de avond al, maar wilden niets zeggen.

"We zijn nog steeds in gesprek", zei D66-vicepremier Sigrid Kaag toen zij eerder het ministerie van Algemene Zaken verliet. Voor de tweede keer deze week sprak het kabinet over 'het signaal van de kiezer' bij de Provinciale Statenverkiezingen van twee weken geleden.

De coalitie (VVD, D66, CDA en ChristenUnie) leed een nederlaag. De BBB van Caroline van der Plas boekte een historische overwinning.

Brief aan Tweede Kamer

Premier Rutte, de drie vicepremiers en een aantal ministers kwamen gisteravond vooral bij elkaar om te praten over de 'verbeteringen' die Rutte eerder deze week heeft beloofd. Grote vastgelopen dossiers zoals Groningen, de toeslagenaffaire en natuurlijk de stikstofcrisis hoopt het kabinet weer vlot te trekken.

Volgende week dinsdag debatteert ook de Tweede Kamer over de verkiezingsuitslag en het signaal wat de kiezer daarmee afgeeft. Voordat het zover is, moet er een brief van het kabinet naar de Kamer, waarschijnlijk worstelen de coalitiepartijen daar nu mee. Het is namelijk nog steeds onduidelijk welke oplossingen het kabinet nu precies voor ogen heeft.

Bekijk de reactie van Rutte na het overleg hier:

"Vooral op het gebied van stikstof staat de D66 lijnrecht tegenover de andere regeringspartijen", legt politiek verslaggever Fons Lambie uit. "Zo willen VVD, CDA en ChristenUnie best de scherpe randjes van het stikstofbeleid halen, maar wil D66 dat niet."

'Brief zet zaak op scherp'

Gisteren werd de zaak op scherp gezet door een brief vanuit Brussel, waarin Eurocommissaris Sinkevičius schreef dat Nederland vaart moet blijven maken met de aanpak van de stikstofcrisis. BBB-leider Van der Plas twijfelde aan de echtheid van die brief, die aan RTL Nieuws was gelekt. "De brief vanuit Brussel zet de zaak extra op scherp", zegt Lambie.

"Bij regeringspartijen merk je de zenuwen. Het is geen crisis, maar partijen vertrouwen elkaar niet helemaal. Veel ogen zijn gericht op Kaag en Hoekstra, of zij het eens kunnen worden over een formulering over stikstof."

Voortgang overleg

Kaag vertrok gisteravond tegelijk met CDA-leider Wopke Hoekstra, die na afloop niets wilde zeggen over de voortgang van het overleg. ChristenUnie-vicepremier Schouten bleef langer binnen, met premier Rutte. De premier wilde na afloop niet zeggen of hij optimistisch is over het overleg.

BBB-leider
Lees ook:
BBB-leider Van der Plas twijfelt aan stikstofbrief Eurocommissaris: 'Ik vind het allemaal heel vreemd'