Ga naar de inhoud
Top onder vuur

Prominente leden JA21 eisen verandering: partij 'instabiel' en 'verkrampt'

Joost Eerdmans en Annabel Nanninga bij de uitslagenavond van JA21 na de provinciale verkiezingen. Beeld © ANP

Er moeten zaken veranderen bij JA21, vinden leden die een brief aan het partijbestuur hebben gestuurd. De voorstellen worden over ruim twee weken op een ledenraad besproken. De partijleden, onder wie Tweede Kamerlid Nicki Pouw-Verweij, willen meer partijdemocratie en meer professionaliteit binnen JA21.

Pouw-Verweij bevestigt een bericht van De Telegraaf dat er een brief is. Het gaat volgens het Kamerlid om 'constructieve voorstellen voor democratisering en professionalisering van de partij', laat ze weten. "Van een brandbrief of een conflict is geen sprake."

De brief, die ook in handen is van RTL Nieuws, wil het partijbestuur zelf overigens niet delen. Die gaat later naar de leden, zegt partijvoorzitter Adrien de Boer.

Geconcentreerde macht

De brief begeleidt een aantal voorstellen die eigenlijk al vorig jaar bij de ledenvergadering zijn gedaan. Het bestuur heeft daar volgens de ondertekenaars te weinig mee gedaan. In de brief staat evenwel harde kritiek op de top van JA21. De macht van de partij zou zich concentreren bij enkele personen. "Dat maakt de partij instabiel en leidt tot nog meer verkrampte controle in plaats van het geven van vertrouwen."

Dit
Lees ook:
Dit is de bedenker van de BBB-tactiek in de provincies

In de brief pleiten de initiatiefnemers onder meer voor een beginselmanifest en een partijraad die 'namens kiezers en leden' de 'kaders' van de partij vaststelt.

"We hebben een brief gekregen met stevige opbouwende kritiek. Die is bij JA21 altijd welkom en hoort bij onze jonge partij die nog volop in opbouw is", zegt bestuursvoorzitter De Boer.  "Het bestuur kan er wel een eind in mee en we zien ook ruimte voor verbetering."

Beheerste groei

Volgens De Boer willen leden sneller uitbouwen, maar het bestuur benadrukt het belang van beheerste groei. "Het is natuurlijk prima om daarover met elkaar in gesprek te gaan."

Volgens de partijvoorzitter zijn  veel van de voorstellen in lijn met de richting die de partij sinds de laatste algemene ledenvergadering is ingeslagen. "We zien dus zeker aanknopingspunten om ermee aan de slag te gaan en hebben het volste vertrouwen dat we eruit gaan komen met de leden."

De brief is ondertekend door twee van de drie Tweede Kamerleden. Fractievoorzitter en partijleider Joost Eerdmans heeft de brief als enige fractielid niet ondertekend, net als mede-partijoprichter Annabel Nanninga, fractievoorzitter in de Eerste Kamer.

Andere Eerste Kamerleden van JA21 hebben dat wel gedaan. Ook Provinciale Statenleden en Europarlementariërs van JA21 staan onder de brief.