Ga naar de inhoud
Na crisisberaad

Rutte: de politiek is er 'onvoldoende' voor iedereen in Nederland

Premier Mark Rutte staat na het crisisberaad de pers te woord. Beeld © ANP / Remko de Waal

De politiek is er op dit moment onvoldoende voor iedereen in Nederland, geeft premier Mark Rutte toe. Het kabinet gaat proberen daar iets aan te doen en wil grote dossiers zoals de stikstofcrisis en toeslagenaffaire gaan 'verbeteren'. Dat was de conclusie na urenlang overleg op het Torentje gisteravond. Concrete maatregelen? Die ontbreken nog. "Een doorbraak heeft dit kabinetsoverleg niet opgeleverd."

De top van het kabinet kwam gisteravond bijeen om de grote problemen waar Nederland mee kampt te bespreken. De aanleiding voor dit overleg waren de Provinciale Statenverkiezingen eerder deze maand.

De BBB van Caroline van der Plas boekte een historische overwinning, de coalitiepartijen – VVD, D66, CDA en ChristenUnie – verloren juist flink veel zetels in de Eerste Kamer.

Signaal van kiezer

Hoe dit kan? "Uiteraard kan je nooit de perfecte analyse maken", zei premier Mark Rutte er gisteravond laat over. Maar het kabinet heeft wel een beeld van welk signaal de kiezer heeft afgegeven.

Bij het topoverleg waren ook de vicepremiers Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA) en Carola Schouten (ChristenUnie) aanwezig, met ieder nog één partijlid. Rutte was de enige die de pers te woord stond.

Rutte erkende dat de politiek er op dit moment onvoldoende is voor alle Nederlanders:

Rutte na beraad: kabinet wil verbeteringen op grote dossiers

01:23
Het kabinet gaat proberen verbeteringen aan te brengen op dossiers waar de kiezer zich zorgen over maakt.

Het ging gisteravond vooral over grote lopende dossiers: de gedupeerden van de aardbevingsschade in Groningen, de afhandeling van de toeslagenaffaire, immigratie en natuurlijk de stikstofcrisis. "Rutte schermt met verbeteringen. Maar wat? Dat is nog heel vaag", zegt politiek verslaggever Fons Lambie.

'Gigantisch meningsverschil in coalitie'

"Over stikstof zit een gigantisch meningsverschil in de coalitie. VVD, CDA en de ChristenUnie willen de deadline van 2030 loslaten. Maar D66 juist niet", zegt Lambie. Meer daarover lees je in dit artikel. "Rutte smeert het meningsverschil dicht met de formulering dat een snelle start vooral belang is. Hoe het verder gaat met stikstof zal ook afhangen van het landbouwakkoord met de sector en de nieuwe provinciebesturen."

"Voorlopig worstelt het kabinet verder", legt Lambie uit. "Rutte bezweert dat partijen niet tegenover elkaar staan en dat dit team het eens kan worden. Dat zal moeten blijken, als men het de komende weken eens moet worden over concrete maatregelen over stikstof, migratie en klimaat."

BBB
Lees ook:
BBB is uiteraard tegen de stikstofmaatregelen, maar wat wil de partij nog meer?

Het topoverleg van gisteravond leek bijna op een kabinetsformatie. Logisch, want dit gesprek en de vervolgafspraken hebben consequenties voor veel belangrijke onderwerpen van het kabinet.

Maar na afloop wilde Rutte nog even benadrukken dat het coalitieakkoord niet wordt opengebroken. Daar ging het niet over: volgens de premier voerden de politieke leiders een 'fundamentelere' discussie, ook omdat het onbehagen in de samenleving al veel langer speelt.

Kamerdebat over verkiezingsuitslag

Het overleg was er ook ter voorbereiding op het Kamerdebat over de verkiezingsuitslag dat voor volgende week dinsdag gepland staat. De hele oppositie had daar om verzocht, omdat de partijen willen weten welke kant het kabinet op gaat met het beleid nu BBB een grote factor is geworden in de provincies én in de Eerste Kamer.

Rutte heeft gezegd dat een brief met mogelijke verbeteringen voorafgaand aan het debat ook naar de Kamer wordt gestuurd. 

Bekijk ook: Rutte vindt dat er te weinig rekening wordt gehouden met platteland

01:05
Een dag eerder zei premier Rutte ook al dat er door politiek Den Haag te weinig rekening wordt gehouden met het platteland.