Ga naar de inhoud
Voor de supermarkt

Maaltijdbonnen voor middelbare scholier met weinig geld

Beeld © ANP

Ook middelbare scholen kunnen zich vanaf vandaag aanmelden voor gratis schoolmaaltijden. Ouders krijgen dan een boodschappenkaart van 11 euro per kind per week waarmee ze naar de supermarkt kunnen. De afgelopen tijd was er al een proef met gratis schoolmaaltijden op basisscholen en die wordt dus uitgebreid.

Scholen kunnen zich aanmelden via een website.

De gratis schoolmaaltijden zijn vooral bedoeld voor scholen waarop relatief veel kinderen zitten van wie de ouders een laag inkomen hebben. In totaal is er een budget voor zo'n 300.000 kinderen, zegt minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs Dennis Wiersma. "Maar er zijn natuurlijk meer leerlingen op de scholen, dus we moeten wel goed kijken voor wie we dit gaan inzetten." 

In dit artikel leggen we uit waarom een goed ontbijt onmisbaar is.

Gratis
Lees ook:
Gratis maaltijden voor scholieren: waarom goed ontbijten zo belangrijk is

Proef

De afgelopen tijd is er op 500 basisscholen een proef gedaan en dat was een succes. Wiersma: "De school moet helpen om alles in het werk te stellen dat je je daar kan concentreren. We zien uit goede ervaringen met de schoolontbijten dat het echt een verschil maakt. De leerlingen zijn energieker en kunnen zich beter concentreren."

Vanaf vandaag kunnen daarom alle scholen zich inschrijven op schoolmaaltijden.nl. Daar werken het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis samen om alle aanvragen te verwerken.

Boodschappenkaart

Omdat leerlingen op middelbare scholen over het algemeen niet gezamenlijk eten, is er de mogelijkheid om voor hen een boodschappenkaart aan te vragen. Op die kaart komt per week 11 euro per kind te staan. Hij is in te wisselen in vrijwel alle supermarkten.

"Ouders kunnen zich niet zelf aanmelden. Dat gaat via de school. Die bepaalt ook welke ouders daarvoor in aanmerking komen", zegt Wiersma. Het komende jaar is er 100 miljoen euro beschikbaar. Het kabinet heeft nog niet besloten of er ook volgend jaar gratis schoolmaaltijden zullen zijn.

Op een basisschool in Landgraaf bieden ze al een gezonde lunch aan:

Gezonde lunch niet voor alle kinderen vanzelfsprekend, scholen bieden hulp

02:21
Op een basisschool in Landgraaf krijgen kinderen een gezonde lunch op school aangeboden, want dat is niet voor alle kinderen vanzelfsprekend.