Ga naar de inhoud
Perverse prikkel

Kamer wil maximumvergoeding voor professionele bezwaarmakers verkeersboetes

Beeld © Archieffoto ANP

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de hoge vergoedingen worden aangepast voor bedrijven die bezwaar maken tegen verkeersboetes. Die bezwaarmakers verdienen daar per geval soms duizenden euro's mee.

VVD, D66, CDA, PvdA en SP vinden dat het bedrag omlaag moet. Kamerlid Michiel van Nispen van de SP stelde begin maart al schriftelijke vragen aan de minister over 'een mogelijk perverse prikkel' die zorgt voor 'werkdruk binnen het rechtssysteem'.

"Het zou goed zijn om de proceskosten rechtstreeks uit te betalen aan de burger", zegt VVD-Kamerlid Ulysse Ellian.

Rechter klaar met bezwaarmakers verkeersboetes

Bedrijven die bezwaar maken tegen verkeersboetes verdienen daar soms duizenden euro's mee. Daar was een kantonrechter van een rechtbank in Den Haag klaar mee. Hij kende maar 100 euro proceskosten toe. De wettelijke proceskosten van bijna 1300 euro vond de rechter buitensporig hoog.

"We zijn in hoger beroep gegaan", zegt Brahim de Jong, verkeersjurist en oprichter van Skandara, tegen RTL Nieuws. "De kantonrechter schrijft dat burgers zelf maar bezwaar moeten maken zonder hulp. Er wordt gedaan of dat heel makkelijk is. Dat is vaak niet zo. Niet iedereen kan goed brieven schrijven of een mondelinge toelichting geven."

Rechter
Lees ook:
Rechter is klaar met bedrijven die geld verdienen aan bezwaar maken verkeersboetes

Uit het meest recente jaarrapport van het Openbaar Ministerie (OM) blijkt dat in 2021 ruim acht miljoen verkeersboetes zijn opgelegd. Er zijn 336.000 bezwaren ingediend tegen de boete. Wie het niet eens is met de beslissing van het OM, kan in beroep gaan bij de kantonrechter. Dat gebeurde in 46.200 gevallen. In totaal deed de kantonrechter in 40.000 zaken een uitspraak. 

Fout verdienmodel

"Dit lijkt op een fout verdienmodel. Dit gaat om gemeenschapsgeld", zegt CDA-Kamerlid Anne Kuik. "Het percentage fouten bij de rechtbank moet naar beneden, maar de proceskosten zijn nu idioot hoog." 

Volgens regeringspartij D66 moeten bureaus bezwaar kunnen blijven maken, maar moet gekeken worden naar de hoogte van de vergoeding. D66-Kamerlid Joost Sneller: "Proceskosten moeten wel evenredig zijn met het werk dat bureaus doen en aan de investering voor het aanspannen van een proces. Het is daarom noodzakelijk om te kijken of de verhoging van de proceskostenvergoeding in 2021, door toenmalig minister Dekker, goed is uitgepakt. Als de verhoging achteraf bezien onevenredig was, dan moet dit deels teruggedraaid worden."

Bekijk ook: Luc (20) raakte binnen 2 maanden zijn rijbewijs kwijt

01:53
Luc reed 102 waar je 50 mocht en raakte daardoor zijn rijbewijs kwijt.