Ga naar de inhoud
Menstruatiearmoede

Van scholen tot buurthuizen: op 2500 plekken straks gratis tampons en maandverband

Er komen 2500 uitgiftepunten in ons land waar gratis tampons of maandverband af te halen zijn. Het kabinet gaat daarvoor enkele miljoenen vrijmaken. De uitgiftepunten komen in buurthuizen, bibliotheken maar vooral op (middelbare) scholen. "We weten dat er leerlingen zijn die de artikelen niet kunnen kopen en uit schaamte thuis blijven."

Sommige scholen vinden het zo belangrijk dat er gratis maandverband en tampons beschikbaar zijn, dat ze niet op het kabinet hebben gewacht. Zo kunnen leerlingen van scholengemeenschap Porteum in Lelystad al sinds begin dit jaar terecht bij de 21 dispensers in de school waar maandverband of tampons in zitten. "Het is een groot succes. Er wordt veel gebruik van gemaakt, ook door meisjes die vanwege geldproblemen geen andere keuze hebben", zegt Rhody Matthijs namens de school.  

Relatief veel armoede

"We weten uit onderzoek dat één op de tien meisjes soms geen geld heeft voor menstruatieproducten. Wij hebben geen exacte cijfers hoe het op onze school zit, maar we weten dat het probleem ook hier speelt", vervolgt Matthijs. "Natuurlijk gaan we hiermee niet de armoede oplossen, maar we kunnen onze leerlingen wel een handje helpen. We zitten in een regio waar veel armoede heerst."

Tweedeklasser Luna en haar vriendinnen zijn er blij mee. De leerlingen kennen zelf ook verhalen van meiden die niet altijd tampons of maandverband kunnen kopen. "Dan hebben ze even niet genoeg geld. Het gevolg? Dan gaan ze met wc-papier rondlopen of andere onhygiënische materialen gebruiken. Dat moet je niet willen."

Ook minister Carola Schouten (armoedebeleid) ziet het belang. Ze gaat de menstruatiearmoede landelijk aanpakken en wil daarom veel meer van dit soort afhaalpunten. Een meerderheid van de Tweede Kamer gaf - na een motie van D66 - in december al aan dat menstruatieproducten gratis worden voor mensen met een laag inkomen. 

Armoedefonds gaat aan de slag

Het Armoedefonds gaat de komende twee jaar aan de slag om in totaal 2500 afgiftepunten voor menstruatieartikelen te realiseren. Er zijn er nu al 1500. "Ons streven is dat elke gemeente straks in elk geval één uitgiftepunt heeft", zegt Henk de Graaf, directeur van het Armoedefonds. 

De punten komen bij maatschappelijke organisaties, zoals buurthuizen, kledingbanken maar ook in bibliotheken. "En we gaan 600 tot 700 punten realiseren op scholen, vooral middelbare scholen. Omdat we zien dat er vanuit de scholen veel vraag is. Onder jongeren is ook veel armoede door de inflatie."

Tien procent van de vrouwen die in armoede leven, hebben soms te weinig geld om tampons of maandverband aan te schaffen, zegt De Graaf. "Al kosten tampons maar een paar euro, als je van 40 euro per week rond moet komen, kan je het soms gewoon niet betalen. We helpen nu al een kleine 200.000 meiden en vrouwen. Deze artikelen zijn basisproducten die je nodig hebt om mee te doen in de samenleving. Wij willen dat niemand wordt uitgesloten."

Hoe het is om niet altijd geld te hebben voor menstruatieartikelen, weet Charlotte Durand uit Egmond aan de Hoef. Elke maand tampons kopen, lukt haar gewoon niet altijd. "Je kunt wel zeggen dat het maar een paar euro is, maar ik ben chronisch ziek en heb daarnaast veel andere kosten. Samen met mijn man leef ik van 60 euro per week. Dan moet je bij alles nadenken wat je in je boodschappentas doet."

Wasbaar maandverband

Ze wil het probleem voor zijn, dus gaat ze regelmatig naar de kledingbank waar ze gratis maandverband of tampons kan halen. "Ook heb ik wasbare maandverband, gekocht op AliExpress."

Ze is blij als er straks veel meer uitgiftepunten zijn. "Zodat alle vrouwen en meisjes deze broodnodige spullen altijd kunnen hebben, ook als het je zelf even niet lukt om ze te kopen."

Extra geld voor voedselhulp en kinderarmoede

Het kabinet pakt niet alleen menstruatiearmoede aan maar gaat ook 16 miljoen euro subsidie geven aan Stichting Voedselvangnet voor de inkoop van voedingsmiddelen en andere zaken zoals kleding, schoolspullen en verzorgingsproducten. Met het geld worden ook activiteiten en acties gefinancierd die kinderamoede bestrijden. 

Bekijk ook: Geen geld voor maandverband is niet alleen van vandaag

01:49
Bij Ciska (34) was er vroeger soms geen geld voor maandverband