Ga naar de inhoud
Ondanks forse kritiek

Kabinet stuurt spreidingswet asielzoekers ongewijzigd naar Kamer

Staatssecretaris Eric van der Burg. Beeld © ANP

De spreidingswet asielzoekers wordt begin volgende week ongewijzigd naar de Tweede Kamer gestuurd. De ministerraad is vandaag akkoord gegaan met het wetsvoorstel dat moet zorgen voor een meer evenwichtige spreiding van asielzoekers over het land. Staatssecretaris Van der Burg (Asielzaken) heeft de forse kritiek van de Raad van State op zijn eerste voorstel terzijde gelegd.

De 'wortel' en 'stok' blijven. Gemeenten kunnen extra, vrij besteedbaar, geld krijgen als zij vrijwillig zorgen voor structurele opvangplekken. Het moet daarbij om minstens honderd plekken gaan die vijf jaar beschikbaar zijn.

VVD-leden
Lees ook:
VVD-leden achter spreidingswet, willen wel instroom terugdringen

Als deze vrijwillige ronde onvoldoende plekken voor asielzoekers oplevert, moeten die in de provincie onder gemeenten worden verdeeld.

De spreidingswet was al eerder goedgekeurd door het kabinet, maar de Raad van State had er forse kritiek op. De Raad van State vond onder meer dat de wet te complex is en daarom niet goed uitvoerbaar.

Verwachte steun

Voorafgaand aan de ministerraad zei Van der Burg ervan uit te gaan dat hij voor zijn spreidingswet een meerderheid zal krijgen in zowel de Tweede als de Eerste Kamer. De staatssecretaris verwacht politieke steun van de partijen die eerder tijdens debatten ook al hadden aangegeven dat ze voor deze wet zijn, of in ieder geval voor een evenwichtiger spreiding.

Het gaat dan om de coalitiepartijen en linkse oppositie. "Ik heb er vertrouwen in", zei Van der Burg, die graag een zo breed mogelijke steun wil.

Politiek gesteggel

De spreidingswet had eigenlijk dit jaar al moeten ingaan, maar door politiek gesteggel erover duurde de voorbereiding langer. Ook de kritiek van de Raad van State zorgde voor vertraging. Van der Burg zegt dat hij de wet dit jaar zeker goed had kunnen gebruiken. "Maar zonder de wet kunnen gemeenten ook al geheel vrijwillig zeggen dat ze hun bijdragen gaan leveren".

De nieuwe wet moet met name meer structurele opvanglocaties opleveren voor asielzoekers. Van der Burg is nog 'hard op zoek' naar plekken voor dit jaar, omdat er nog steeds niet genoeg van die structurele plekken zijn. Gelukkig hebben gemeenten wel aangegeven dat crisisopvang nog een tijd openblijft".

Coalitie
Lees ook:
Coalitie kan het al weken niet eens worden over de 'dwangwet', wat is er aan de hand?

'Steun voor de wet is nog niet toegezegd'

"De wet is binnen de coalitie zo'n ingewikkeld compromis geworden dat daar geen speling zit om nog wijzingen aan te brengen", zegt politiek verslaggever Floor Bremer. "Maar dat de wet in deze vorm, en alle kritiek die de Raad van State hierop had, ook door de Eerste Kamer komt is nog allerminst zeker. Daar heeft de coalitie geen meerderheid. De staatssecretaris lijkt het vertrouwen te hebben dat de linkse partijen ook met deze versie van de wet zullen instemmen. Maar die toezegging heeft hij nog niet."

Bekijk ook: Uniek inkijkje in asielzoekerscentrum Ter Apel

04:25