Ga naar de inhoud
Brabants spoor gestremd

Ministeries onderzoeken sneller verjagen dassen bij spoor

Een bordje met een waarschuwing langs het Friese spoor waar spoorbeheerder ProRail de dassen mag laten verhuizen. Beeld © ANP

Staatssecretaris van Infrastructuur Vivianne Heijnen onderzoekt of ProRail net als de waterschappen de mogelijkheid moet krijgen om dassen sneller te verjagen. "Dat vind ik een goed idee en daar zijn we samen met LNV naar aan het kijken."

Door een dassenburcht onder het spoor tussen Den Bosch en Boxtel rijden daar sinds dinsdag geen treinen. Gravende dassen hebben de ondergrond van het spoor aangetast, waardoor ProRail de veiligheid van het treinverkeer niet langer kon garanderen. Dit gebeurde vorige week ook bij het Friese Molkwerum.

Dassenburcht
Lees ook:
Dassenburcht bij Esch mag weg: 'hopelijk' eind volgende week weer treinen

Als 'alles spoedig verloopt' verwacht ProRail dat er eind volgende week weer treinen kunnen rijden tussen Den Bosch en Boxtel.

Vitale infrastructuur

Staatssecretaris Heijnen zei vanochtend bij de inloop van de ministerraad dat het niet de bedoeling is dat dassen zo’n grote invloed hebben op de dienstregeling van treinen. "Het kan niet zo zijn dat dassen de hele vitale infrastructuur van het openbaar vervoer gaan overnemen."

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaf gisteravond toestemming aan de spoorbeheerder om het spoor te herstellen. Dit was nodig omdat de das een beschermde diersoort is. Dit weekend kan ProRail meer uitsluitsel geven over de duur van het herstel, omdat uit het graafwerk zal blijken hoe groot de dassenburcht is.

Nadat de dassenburchten ontgraaft zijn, worden de holen opgevuld met zand. Hierna wordt er anti-graaf-gaas geplaatst om problemen met dassen in de toekomst te voorkomen. Als er tijdens de werkzaamheden dassen worden aangetroffen worden die verdoofd en opgevangen.

Das verstoort treinverkeer, maar dit beschermde dier verjaag je niet zomaar

01:23