Ga naar de inhoud
Overleg

Top van het kabinet gaat provinciale verkiezingsuitslag bespreken

Caroline van der Plas (BBB) en premier Mark Rutte, afgelopen dinsdag in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Premier Mark Rutte heeft zijn drie vicepremiers uitgenodigd om de uitslag van de provinciale verkiezingen te bespreken. Het overleg wordt gevoerd met Sigrid Kaag van D66, Wopke Hoekstra van het CDA en Carola Schouten van de ChristenUnie.

Bedoeling van het overleg, dat dinsdag plaatsvindt op het ministerie van Algemene Zaken, is om onder meer de grote overwinning van BoerBurgerBeweging (BBB) te duiden en analyseren, zegt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst. De coalitiepartijen verloren flink en BBB werd de grootste in alle provincies.

Zo reageerde premier Rutte vanavond vanuit Brussel op het aankomende beraad:

Rutte: 'Kabinet niet in gevaar, wel praten over verkiezingsuitslag'

01:06

Krachtig signaal

Rutte gaf al eerder aan dat de grote winst van BBB een krachtig signaal is van de kiezer, en dat hij wil kijken hoe hiermee om te gaan als kabinet. Het is niet zo dat een coalitiepartij heeft gevraagd om het coalitieakkoord open te breken, meldt de RVD. De minister-president vindt het verstandig om binnen het kabinet te bespreken welke trends er ten grondslag liggen aan de steun voor de partij van Caroline van der Plas. Het gaat volgens onderzoekers niet alleen om stikstof, maar er zijn meerdere redenen voor de onvrede onder kiezers.

Politiek verslaggever Fons Lambie over de winst van de BoerBurgerBeweging bij de Provinciale Statenverkiezing:

BBB zet Binnenhof op z'n kop: 'Klap die nog lang zal nadreunen'

02:02

Afgelopen vrijdag, twee dagen na de verkiezingen, had de ministerraad ook al stilgestaan bij het verlies. Die is ook landelijk van betekenis, omdat de nieuwe leden van de Provinciale Staten eind mei de nieuwe Eerste Kamer kiezen. Daar wordt BBB de grootste met waarschijnlijk zeventien zetels.

Volgens de prognose zakken de vier coalitiepartijen van 32 naar 22 zetels. Dat betekent dat het kabinet meer senatoren van oppositiepartijen achter zich moet zien te krijgen om beleid erdoorheen te krijgen. Dat zal waarschijnlijk leiden tot meer concessies.