Wopke Hoekstra blijft de leider van het CDA. De partij staat nog altijd achter hem, bleek gisteravond na crisisoverleg. Hoekstra zegt wel dat de kiezer een 'glashelder signaal' heeft afgegeven en dat er voor hem een 'hele belangrijke opdracht ligt'. Maar hoe of wat precies? Dat wordt (nog) niet duidelijk.
Het spoedoverleg volgde op de verkiezingsnederlaag die het CDA leed bij de Provinciale Statenverkiezingen van vorige week. De uitslag leidde ook tot vragen over de positie van leider Wopke Hoekstra, die het geluid van zijn partij volgens critici onvoldoende over het voetlicht heeft gebracht. De BBB met Caroline van der Plas werd de grote winnaar van de verkiezingen.
'Emotie en verdriet'
"Er is emotie en verdriet binnen de partij", zei Hoekstra er gisteravond zelf over. En: "Kiezers voelen zich door ons in de steek gelaten". Dat trekt Hoekstra zich ook persoonlijk aan.
Volgens CDA-partijvoorzitter Hans Huibers is 'zonder twijfel' duidelijk dat Hoekstra kan aanblijven, en ook zijn rol als vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken kan blijven vervullen. Dat zei Huibers gisteravond in het hotel in Utrecht waar het crisisoverleg plaatsvond.
'Geen harde eisen voor kabinet'
"Hoekstra heeft geen harde eisen neergelegd aan het kabinet", zegt politiek verslaggever Marieke van de Zilver, die bij het crisisoverleg aanwezig was. "Ook heeft hij heeft niet gezegd wat hij zou willen veranderen aan het kabinetsbeleid." Wel moet het volgens Hoekstra 'anders', maar wat dat precies betekent is de vraag. Hoekstra benadrukt dat er wel 'harde noten' gekraakt moeten worden de komende periode.
Dat Hoekstra aan mag blijven is geen verrassing. Regionale partijbaronnen van het CDA lieten dit weekend al aan RTL Nieuws weten dat een vertrek van Hoekstra niet aan de orde zou zijn. Wel moet het kabinetsbeleid op de schop, maar daar is dus nog niets over duidelijk geworden na het crisisoverleg van gisteravond.
