Ga naar de inhoud
Vanwege spionage

Kabinet: TikTok liever niet op werktelefoon ambtenaren

De Tweede Kamer wil een TikTok-verbod voor werktelefoons van ambtenaren. Beeld © ANP

Rijksambtenaren wordt het per direct ontraden om apps zoals TikTok te gebruiken op hun werktelefoon. Dat heeft het kabinet besloten na een advies van de geheime dienst AIVD en nadat een Kamermeerderheid daartoe opriep.

Het gaat om alle apps uit landen met een offensief cyberprogramma tegen Nederland op alle mobiele werkapparatuur van ambtenaren. De AIVD concludeerde dat er in die gevallen sprake is van een verhoogd spionagerisico.

De app TikTok is van een Chinees bedrijf, waar de Chinese overheid een dikke vinger in de pap heeft. De vrees is dat door het gebruik van de app door ambtenaren, gevoelige overheidsinformatie weglekt naar de Chinese overheid. TikTok en China worden niet expliciet genoemd in het besluit van verantwoordelijk staatssecretaris van Digitalisering Van Huffelen.

Waarom
Lees ook:
Waarom steeds meer landen TikTok verbieden voor overheidsmedewerkers

De staatssecretaris schrijft aan de Kamer het besluit te hebben genomen zodat 'de Rijksoverheid veilig zijn werk moet kunnen doen, ook via zijn mobiele apparaten'. "Recente Kamervragen en internationale ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat we zijn gekomen tot een zorgvuldige afweging die verder gaat dan het ontraden van één applicatie."

Alleen goedgekeurde apps

Het is nu nog mogelijk voor ambtenaren om zelf apps te installeren op hun werktelefoon. De overheid werkt er aan om te zorgen dat alleen goedgekeurde apps op zulke telefoons kunnen worden geïnstalleerd.

Eerder gaf een een meerderheid in de Tweede Kamer van VVD, D66, CDA en ChristenUnie aan vinden het gevaar te groot dat via TikTok gegevens bij de Chinese overheid terechtkomen.

Overheid China

In de Verenigde Staten werd eind vorig jaar ingestemd met een verbod op de Chinese app TikTok op werktelefoons van alle Amerikaanse overheidsfunctionarissen. De reden daarvoor is de vrees om spionage door de Chinese overheid via de app. Door de app te installeren op een telefoon is bijvoorbeeld je locatie en andere privacygevoelige informatie beschikbaar, zo waarschuwen experts.

De overheid in China heeft veel zeggenschap bij Chinese bedrijven. De angst is dat daardoor gevoelige informatie weglekt naar de Chinese overheid.

Spioneert
Lees ook:
Spioneert China? 5 vragen over de veiligheid van TikTok
Bron: RTL Nieuws