Ga naar de inhoud
Eerste Kamer

GroenLinks krijgt meeste stemmen van Nederlanders in het buitenland

Beeld © ANP

GroenLinks heeft de meeste stemmen gekregen van Nederlanders die in het buitenland wonen. De gemeente Den Haag, verantwoordelijk voor het tellen van de briefstemmen, heeft dat vandaag bekendgemaakt. GroenLinks haalde ruim 18 procent van de ruim 26.000 stemmen.

BBB, de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen, had geen lijst ingediend waarop Nederlanders in het buitenland konden stemmen. D66 eindigde op de tweede plaats met ruim 16 procent van de stemmen. De VVD werd derde met ruim 14 procent.

Voor het eerst

Het was voor het eerst dat niet-ingezetenen konden meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen. Hun stem is niet van invloed op de samenstelling van de provinciebesturen, maar wel op die van de Eerste Kamer.

BBB
Lees ook:
BBB wil VVD-prominenten als verkenner in Zuid-Holland en Noord-Holland

Eerste Kamer

Ruim 26.000 Nederlanders brachten een stem uit. Op basis van hun stemmen wordt het kiescollege niet-ingezetenen gevormd, dat bestaat uit 25 leden. Op 30 mei stemmen die leden, net als de gekozen statenleden in de twaalf provincies en de kiescolleges voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba voor de samenstelling van de Eerste Kamer.