Ga naar de inhoud
Provinciale Staten

BBB wil VVD-prominenten als verkenner in Zuid-Holland en Noord-Holland

Beeld © ANP

Twee VVD-prominenten worden verkenners voor BBB in Zuid-Holland en Noord-Holland. Dat vertellen ingewijden aan de politieke redactie van RTL Nieuws. In Noord-Holland is Ankie Broekers-Knol benaderd om een nieuw college van gedeputeerden te vormen. In Zuid-Holland gaat Fred Teeven deze klus op zich nemen.

De benoeming van de twee VVD'ers wordt vandaag officieel bekendgemaakt. Met het inzetten van deze twee prominente VVD'ers laat BBB-leider Caroline van der Plas zien dat ze leden van andere partijen vertrouwt om leiding te geven aan het formatie proces in deze twee provincies. 

'Crimefighter'

Fred Teeven was ooit officier van justitie, 'crimefighter' en werd daarna lijsttrekker voor Leefbaar Nederland. Voor de VVD was hij jarenlang Kamerlid en vervolgens staatssecretaris in twee kabinetten Rutte. Teeven trad in 2015 terug in de affaire rond de Teevendeal.  

Broekers-Knol was voor de staatssecretaris van Justitie. Daarvoor was ze jarenlang senator en voorzitter van de Eerste Kamer.

BBB
Lees ook:
BBB is uiteraard tegen de stikstofmaatregelen, maar wat wil de partij nog meer?

In Zuid-Holland is BBB de grootste partij met 9 zetels, gevolgd door de VVD met 8 zetels en GroenLinks met 6 zetels. Teeven stond tijdens de verkiezingen zelf op de kandidatenlijst van de VVD in Zuid-Holland, op plek 12. In Noord-Holland haalt de partij 9 zetels.

Andere provincies

Ook in Noord-Brabant is een verkenner aangesteld die was voorgedragen door de BBB. De burgemeester van Waalwijk Sacha Ausems. Ausems is niet aangesloten bij een politieke partij.

In de provincies Groningen en Utrecht waren al verkenners gevonden die gaan bekijken welke coalities daar mogelijk zijn. In Groningen gaat het om burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier en in Utrecht om burgemeester Danny de Vries van Oudewater.

Bekijk ook: 'Uitslag speelt rol van betekenis bij stikstofbesluiten'

04:03
De verkiezingsuitslag gaat 'een rol van betekenis' spelen bij besluiten van het kabinet over het stikstofbeleid, zegt premier Mark Rutte.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.