Ga naar de inhoud
'Inboeringscursus' en meer belasting

BBB is uiteraard tegen de stikstofmaatregelen, maar wat wil de partij nog meer?

Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging, een dag na de verkiezingen. Beeld © ANP

Dat de BoerBurgerBeweging (BBB) zich verzet tegen de stikstofmaatregelen van het kabinet, dat is voor de meeste Nederlanders wel duidelijk. Maar wat wil en vindt de partij nog meer? RTL Nieuws zet een aantal standpunten op een rij.

'Net ietsje rechts van het midden', heeft voorvrouw Caroline van der Plas haar partij wel eens omschreven, maar je zou sommige standpunten ook 'links' kunnen noemen. 

'Inboeringscursus'

Om te beginnen: de BBB wil dat alle 150 gekozen Kamerleden en het voltallige kabinet na verkiezingen verplicht een week lang een 'inboeringscursus' volgen op minimaal 100 kilometer van hun eigen woonplaats. Daar leren ze alles over wonen en werken op het platteland.

De partij vindt daarnaast dat mensen met lichamelijk zware beroepen na 40 jaar werken recht moeten krijgen op AOW. Verhoging van de minimumlonen moet niet langer automatisch leiden tot verhoging van de bijstandsuitkeringen.

Dit
Lees ook:
Dit betekent de winst van BBB voor het stikstofbeleid

Voltooid leven

In plaats van commerciële zorgverzekeraars en -polissen moet er een landelijk zorgfonds komen.

De boerenbeweging vindt dat mensen die hun leven voltooid vinden, hulp moeten kunnen krijgen bij zelfdoding. De verplichte bedenktijd van vijf dagen bij abortus moet blijven bestaan.

BBB is tegen een kilometerheffing en vindt dat de overheid meer moet investeren in het aanleggen en verbreden van snelwegen. Ook moet er geld gestoken worden in de aanleg van de Lelylijn, dat is een hogesnelheidslijn tussen de Randstad en het noorden, via Flevoland.

Voor kernenergie en tegen windmolens

De partij is voor kernenergie en tegen windmolens in de Noordzee en het IJsselmeer. Die verstoren volgens BBB het ecosysteem. Ook is de partij tegen zonnepanelen op landbouwgrond. Zonnepanelen op daken zijn wel goed. De opgewekte stroom moet teruggeleverd kunnen worden aan het elektriciteitsnet.

BBB wil meer gras in plaats van tuintegels en 'oases' in plaats van winkelpleinen. In openbare gebouwen moeten meer planten, tuinen en stiltebossen komen. BBB is tegen permanent cameratoezicht in veestallen.

Supereigenwijs
Lees ook:
Supereigenwijs en een vechter: dit is Caroline van der Plas volgens familie en vrienden

Meldpunt leraren

Aanvankelijk stond in het verkiezingsprogramma van BBB dat er een meldpunt moest komen waar leerlingen en ouders leraren kunnen aangeven die hun ideologie verspreiden. Dat heeft de partij inmiddels geschrapt.

Wat wel is blijven staan is dat in de opleiding van alle docenten een stage in de agrarische sector verplicht moet worden, volgens BBB. Ook op opleidingen voor journalistiek moet landbouw, visserij en platteland een verplicht vak worden.

Gekozen burgemeester

BBB vindt dat er in het onderwijs meer aandacht moet worden besteed aan het koloniale verleden en slavernij. Er komt geen vrouwenquotum bij de overheid.

Als het aan BBB ligt, kiezen gemeenteraadsleden de leden van de Eerste Kamer. Nu doen de leden van Provinciale Staten dat. Daarmee moet het lokale geluid in de landelijke politiek worden gewaarborgd. De burgemeester moet rechtstreeks door de inwoners van een gemeente worden gekozen.

Meer belasting betalen

BBB wil dat er op de plek van de Oostvaardersplassen 300.000 woningen worden gebouwd. Het openbaar vervoer voor studenten, 65-plussers en mensen met een minimuminkomen moet volgens de partij op het platteland gratis worden.

Ook moeten mensen die veel verdienen meer belasting betalen en wil BBB dat grote bedrijven meer winstbelasting gaan betalen.

Bekijk ook: Jongerenpartij BBB: 'Meer animo voor dan gedacht'

01:38
Het is best opvallend: de BBB heeft als relatief nieuwe partij nu al een jongerentak genaamd BBB Jong. Naar eigen zeggen is hier ook verrassend veel animo voor onder jongeren.